Gunfight at the O.K. Corral (1957)

Regie: John Sturges | 122 minuten | western | Acteurs: Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet, John Ireland, Lyle Bettger, Frank Faylen, Earl Holliman, Ted de Corsia, Dennis Hopper, Whit Bissell, George Mathews, John Hudson, DeForest Kelley, Martin Milner, Kenneth Tobey, Lee Van Cleef, Joan Camden, Olive Carey, Brian G. Hutton, Nelson Leigh, Jack Elam

De film is losjes gebaseerd op de zeer tot de verbeelding sprekende levens van Wyatt Earp en Doc Holliday. Regisseur John Sturges is slechts een van de filmmakers die geïnspireerd raakten door hun avontuurlijke bestaan. Hij zou later nog de westernklassieker ‘The Magnificent Seven’ (1960) maken en de spannende oorlogsfilm ‘The Eagle Has Landed’ (1976) Sheriff Wyatt Earp is een streng maar rechtvaardig wetshandhaver. Hij lost bedreigende situaties liever op door zijn overredingskracht te gebruiken dan met geweld. Zijn pistool gebruikt hij alleen wanneer strikt noodzakelijk. Mensen bespotten hem vanwege die moralistische houding, maar hebben er tegelijkertijd ontzag voor. Doc Holliday is in alles zijn tegenpool. Hij is weliswaar van goede komaf, maar zijn respectabele beroep van tandarts heeft hij ingewisseld voor dat van beroepsgokker, omdat zijn patiënten niet door een hoestende tbc-lijder geholpen willen worden. Hij behandelt zijn vriendin Kate (Jo Van Fleet) als oud vuil, zuipt als een ketter en trekt bij het minste geringste zijn pistool waarbij er altijd doden vallen.

‘Gunfight at the O.K. Corral’ is een onderhoudende western, maar niet meer dan dat. Dit ligt aan het rommelige scenario, waardoor het voor de kijker een soort poppenkast is met plotseling naar boven komende poppetjes die ook zomaar weer verdwijnen. In het begin wordt er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan Ed Bailey (Lee Van Cleef), maar dan wordt hij opeens doodgeschoten door Doc Holliday (hè?). Ook het personage van Rhonda Fleming mocht opeens niet meer meedoen zonder dat de kijker begrijpt waarom. Dit is niet hinderlijk, mits je de rode draad maar blijft volgen van de vriendschap tussen Wyatt Earp en Doc Holliday die volgens een bepaalde erecode zij aan zij strijden tegen hun doodsvijanden. Verder moet je maar hopen dat de acteurs nog wel weten wie ze zelf en wie de anderen zijn en waar het ook al weer over gaat.

Burt Lancaster is natuurlijk een prima keuze als de stoere sheriff die gezag uitstraalt en onder bijna alle omstandigheden het hoofd koel houdt in het Wilde Westen waar het recht van de sterkste geldt. En toen moesten zijn prachtigste rollen zoals in ‘Il Gattopardo’ (1963) en ‘Local Hero’ (1983) nog komen. Kirk Douglas heeft echter een veel te gezonde en energieke uitstraling om een terminale patiënt te spelen. Hij vergeet dan ook regelmatig dat Doc Holliday aan een ernstige ziekte lijdt. De momenten dat hij zich herinnert dat hij in de film bijna doodgaat zijn daardoor komisch. ‘Gunfight at the O.K. Corral’ is voor de western liefhebber en de kijker die goedgebouwde, echte mannen aan het werk wil zien. Geen hoogtepunt in de filmgeschiedenis, maar wel leuk.

Diana Tjin-A Cheong