Gunpowder Milkshake (2021)

Recensie Gunpowder Milkshake CinemagazineRegie: Navot Papushado | 114 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Karen Gillan, Joanna Bobin, Freya Allan, Lena Headey, Ed Birch, Paul Giamatti, Ralph Ineson, Adam Nagaitis, David Zimmerschied, Carla Gugino, Angela Bassett, Michelle Yeoh, Samuel Anderson, Mai Duong Kieu

Liam Neeson zette met ‘Taken’ de trend. Serieuze karakteracteurs kunnen best in een actiefilm! Na het sterke eerste deel kreeg Liam de smaak (van gretig uitgedeelde dollars) te pakken en besloot hij zijn serieuze acteercarrière aan de wilgen te hangen en voor het snelle geld te gaan. Keanu Reeves – nooit een sterk acteur gewest – zag dat carrièrepad ook wel zitten en besloot om in de huid van ‘John Wick’ te kruipen. Dat maatpak zit als gegoten en er zijn plannen voor een vierde deel. Snoeiharde knokfilms zijn weer in trek en dat resulteert in een herwaardering van het genre. Tegenwoordig belanden martial arts-films niet meer in de onderste schappen van de digitale videotheek. Anno 2022 komen ze in de bioscoop! De coronacrisis zat ‘Gunpowder Milkshake’ in de weg, want anders had deze film zeker wat potten (en botten) kunnen breken op het witte doek!

In ’Gunpowder Milkshake’ draait het om Sam (een heerlijk stoïcijnse Karen Gillan). Deze dame verdient de kost als huurmoordenares en is op jonge leeftijd door haar moeder in de steek gelaten. Scarlet (Lena Headey) liet haar dochter achter bij ‘the Firm’, een misdaadcollectief dat gretig betaalt voor moord op afspraak. Als Sam ineens kiest voor zichzelf en een jong meisje wil beschermen tegen een killer van het collectief, moet ze het in haar uppie opnemen tegen een grote bende.

Je zou ‘Gunpowder Milkshake’ kunnen omschrijven als ‘John Wick’ met vrouwen én humor. De film neemt zichzelf niet serieus en bouwt voldoende rustpunten in waar gelachen mag worden. Het is duidelijk dat deze film ook bedoeld is als empowerment project. De hoofdpersonen zijn allemaal sterke vrouwen die het tegen (veelal) domme mannen opnemen. Uiteraard blijken de vrouwen in deze film het sterke geslacht te zijn.

De actie ziet er bruut uit en het camerawerk is lekker overzichtelijk. Je ziet wat er gebeurt en de stunts zien er goed uit. De cast heeft er zichtbaar plezier in en dat leverde een vermakelijke popcornfilm op die geen moment verveelt, maar ook niet beklijft. Lekker plat vermaak dus!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

VOD-release: 5 november 2021 (Prime Video)
DVD- en blu-ray-release: 27 januari 2022 (alleen in België)