Gutmensch (2018)

Recensie Gutmensch CinemagazineRegie: Sabine Lubbe Bakker | 10 minuten | korte film, drama | Acteurs: Marjolijn van Heemstra, Zohre Norouzi

Kijk, een beetje menselijkheid is ons niet vreemd, maar als het er echt op aan komt, zet je dan je deur wagenwijd open voor iemand die het nodig heeft? Lever je je vrijheid in om hulp te bieden aan iemand die geen dak boven zijn of haar hoofd heeft? Marjolijn in ‘Gutmensch’ ziet zichzelf graag als een weldoener. Ze wil graag helpen, dus als ze contact legt met Zohre, een vluchtellinge uit Afghanistan, voelt ze zich al snel zo betrokken, dat ze haar – na enige aarzeling – onderdak biedt.

‘Gutmensch’ houdt de kijker zo een spiegel voor. Wat zou jij doen in zo’n situatie? Gooi je je leven om om dat van een ander te verbeteren? Waar trek je de grens? Maar vooral: wie ben jij om te bepalen wat een ander nodig heeft?

In ‘Gutmensch’ doet Marjolijn namelijk haar uiterste best om Zohres leven weer op de rails te krijgen, maar wat wil Zohre nu eigenlijk echt? Die scène op het eind maakt de meeste indruk.

‘Gutmensch’ is gebaseerd op ware gebeurtenissen: de vriendschap tussen theatermaker en schrijfster Marjolijn van Heemstra en Zohre Norouzi is echt. Eerder was ‘Zohre, een Afghaans Nederlandse Soap’ te zien in de Nederlandse theaters.

Monica Meijer

Waardering: 3