Hab mich lieb! (2004)

Regie: Sylke Enders | 100 minuten | drama | Acteurs: Franziska Jünger, Torsten Schwick, Lennie Burmeister, Paul Fassnacht, Andreas Bisowski, Anna Gaedcke, Ellis Heiden, Angelika Ritter, Peter Rumpf, Hinnerk Schönemann, Axel Strothmann, Tjaben Sven, Petra Wolf, Rainer Zipke

In haar tweede speelfilm ‘Hab mich lieb!’ gaat regisseuse en scriptschrijfster Sylke Enders verder op de weg die zij met ‘Kroko’ (2002) heeft ingeslagen. ‘Hab mich lieb!’ is een sfeervol drama geworden waarin karakterontwikkelingen op de eerste plaats komen. Ook nu weet zij een sfeer te creëren, die de kijker niet meer loslaat. De karakters zijn goed uitgewerkt en doordacht geschreven, waarbij zij niet heeft gekozen voor de meest voor de hand liggende personages (een transseksuele en een ouderenverzorgster). Hetzelfde geldt voor het script. De ontwikkelingen in het verhaal volgen elkaar op natuurlijke wijze op en het geheel komt daardoor niet gekunsteld over. Door de toevoeging van de nodige humoristische scènes wordt de toon van de film niet te zwaar.

In tegenstelling tot ‘Kroko’ is het acteerniveau van de cast nu beter in balans. Er zijn geen grote verschillen in het acteerniveau tussen de acteurs onderling. De samenwerking tussen Sylke Enders en Franziska Jünger in ‘Kroko’ is blijkbaar goed bevallen want ook nu weer speelt zij de hoofdrol, waarbij opgemerkt mag worden dat zij haar sterke acteerprestatie uit de film ‘Kroko’ evenaart. Haar tegenspeler is Torsten Schwick die goed tegenspel biedt. Het is mooi om te zien hoe hij in de huid van de transseksuele Christel is gekropen. Het tweetal is duidelijk aan elkaar gewaagd en dit resulteert in prachtige scènes. De grote tegenvaller in de film is Lennie Burmeister (Norman). Hij speelt emotieloos en saai, waarbij hij kwalitatief behoorlijk ver achterblijft bij het acteerniveau van Franziska Jünger en Torsten Schwick. Aangezien hij veel schermtijd heeft, gaat zijn mindere acteerspel gedurende het verloop van de film meer en meer irriteren. Ondanks deze ergernis blijf je toch als kijker geboeid kijken en ben je benieuwd naar de afloop.

‘Hab mich lieb!’ is een sterk drama die zijn naam waarmaakt: na het het kijken van de film blijf je er van houden!

Lodi Meijer