Hairspray (2007)

Regie: Adam Shankman | 110 minuten | drama, komedie, musical | Acteurs: John Travolta, Nicole Blonsky, Amanda Bynes, Christopher Walken, Zac Efron, Elijah Kelley, Queen Latifah, Brittany Snow, Michelle Pfeiffer, James Marsden, Alison Janney, Taylor Parks, Jesse Weafer, Jerry Stiller, Tanee McCall, Hayley Podschun, Brooke Engen, Nadine Ellis, Tiffany Engen, Sarah Francis

Goodmorning Baltimore! Nikki Blonsky zorgt er als Tracy Turnbled voor dat je als kijker meteen midden in de film zit. Of je nu wil of niet, je wordt meegezogen in het verhaal van de lieve Tracy die dolgraag wil dansen in The Corny Collins Show. Stilzitten is niet mogelijk op de swingende jaren 60-muziek geschreven door Marc Shaiman en Scott Wittman en prachtig gezongen door het nieuwe talent Nikki Blonsky. Al vanaf het moment dat Tracy de schoolbus mist maar al zingend door de straten loopt en een lift krijgt boven op een vrachtwagen, ben je verkocht. Een lach verschijnt op je gezicht die er de komende 110 minuten niet meer afgaat.

Mocht je nog twijfelen of je wel geboeid blijft kijken naar ruim anderhalf uur vrolijke muziek en zoete verhaallijnen dan is de eerste aanblik van John Travolta als Edna Turnbled voldoende om die twijfel bij je weg te nemen. Stond hij in de kaskraker ‘Grease’ nog te swingen en te dansen als mannelijke hoofdrolspeler, voor deze nieuwe musical heeft John Travolta voor een totaal andere rol gekozen, namelijk als vrouw! Als de dikke, onzekere moeder van Tracy zorgt John voor de nodige humor in deze musical die zelfs de grootste musical-hater aan het lachen zal krijgen. Want wie wil er nou niet John Travolta als 110 kilo wegende vrouw in een galajurk zien dansen in de tuin onder de waslijn met Christopher Walken?

Amanda Bynes als Penny Pingleton heeft de ‘echte’ Penny Pingleton uit 1988, Leslie Ann Powers niet geëvenaard. Maar dit zou ze wel kunnen als de regisseur haar iets meer in beeld had gebracht met lolly in de mond. De staartjes iets hoger op het hoofd en een nóg naïevere blik in de ogen en het plaatje was compleet geweest. De rol van Penny is eigenlijk de enige ‘misser’ die regisseur Adam Shankman heeft gemaakt. Waarschijnlijk heeft hij dit wel bewust gedaan want als hij deze rol nog verder uitgewerkt had, was de film misschien té komisch geworden en kwam het serieuze aspect van het verhaal niet goed meer naar boven.

Want geloof het of niet, maar achter deze komedie zit nog meer dan alleen wat vrolijke dansjes en muziek. Het verhaal van Hairspray zit vol met maatschappelijke thema’s zoals het leven in de jaren 60 en natuurlijk de verhaallijn over de discriminatie dat in die tijd nog serieuze vormen aannam. Ook stikt het van de clichés in deze film zoals natuurlijk de hoofdlijn van het verhaal één groot clichébeeld is maar mét een onderliggende gedachte; de mollig Tracy wil graag een beroemde danseres worden in The Corny Collins Show. Natuurlijk lukt haar dit en blijkt zij de beste danseres van de show te zijn en wordt zij dankzij haar lieve karakter meteen de populairste. Dit tot ongenoegen van Amber Von Tussle, de grote bitch van de dansshow en haar moeder Velma Von Tussle die er alles aan doet om Tracy uit de show te halen. De mooie Amber blijkt een slecht karakter te hebben en de mollige Tracy wint door haar mooie karakter de zieltjes van het publiek.

Meerdere verhaallijnen lopen door dit simpele maar doeltreffend uitgewerkte verhaaltje heen. Zo is Penny, de beste vriendin van Tracy, een streng opgevoed en naïef meisje. Haar moeder sluit haar op en bindt haar vast zodra ze iets doet wat niet mag. Toch wordt ook Penny uiteindelijk bevrijd van haar terughoudendheid als zij verliefd wordt op de donkere Seaweed, iets wat haar moeder duidelijk niet goed zou keuren. Behalve dat Penny alle integratie-wetten overtreedt speelt de integratiekwestie ook een grote rol in het geheel. Want ‘Negro-Day’, de enige dag dat niet-blanke Amerikanen mogen dansen in de ‘Corny Collins show’, en de favoriete dag van Tracy, wordt afgeschaft. Natuurlijk volgt een groot protest onder aanvoering van Maybelle (Queen Latifah) en Tracy. Queen Latifah zingt in deze scène een prachtig lied en de beelden die getoond worden van deze groep mensen die strijden tegen de discriminatie zou zeker een kippenvelmoment kunnen zijn. Ware het niet dat kippenvelmomenten niet gepast zijn in een komedie. Daarom brengt regisseur Shankman ook hier weer de nodige humor in door het net iets te overdreven te maken.

Waar talentje Nikki Blonsky zo plotseling vandaan komt is een raadsel. Waarom is dit meisje nog niet eerder ontdekt? Een prachtige stem, goed acteerwerk en een lief gezichtje dat iedereen doet smelten. Gelukkig heeft Shankman haar ontdekt en zal zij nu voor altijd het grote talent uit ‘Hairspray’ blijven. ‘Hairspray’ is de ‘Grease’ van 2007 maar dan met een beter verhaal en meer humor. De uitwerking van deze film is nu ook beter en vooral anders dan de originele versie uit 1988. Ga vooral deze film onbevooroordeeld kijken en vergelijk hem niet met de oude versie. ‘Hairspray’ is ideale zwijmelmusical met romantiek, humor, dans en muziek. En ongetwijfeld is deze film een van de grootste toppers van het jaar.

Eveliene Sanders

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 30 augustus 2007