Half Light (2006)

Regie: Craig Rosenberg | 110 minuten | thriller, romantiek | Acteurs: Demi Moore, Henry Ian Cusick, Kate Issitt, Therese Bradley, James Cosmo, Beans El-Balawi, Polly Frame, Hans Matheson, Joanna Hole, Mickey Wilson

In de jaren 90 was Demi Moore een van de grootste sterren van Hollywood. Ze behaalde enorme kassuccessen met films als ‘Ghost’, ‘Disclosure’ en ‘Indecent Proposal’. Ze liet filmkijkers over de hele wereld versteld staan door haar getrainde en prachtige (chirurgisch verbeterde) lichaam te tonen in ‘Striptease’ en door met een kaalgeschoren hoofd “Suck my dick!” te schreeuwen in ‘G.I. Jane’.

Ze was getrouwd met Bruce Willis en samen waren ze het succesvolste en bekendste filmpaar van Amerika. Vrouwen wilden haar zijn en mannen wilden mét haar zijn. Demi was de grootste en bestbetaalde van allemaal.

Hoe anders is dat tegenwoordig. De laatste jaren is het erg stil geweest rond haar. Haar scheiding van Bruce Willis, met wie ze drie kinderen heeft, heeft wellicht zijn sporen nagelaten. Afgezien van een rolletje in ‘Charlie’s Angels, Full Throttle’ heeft ze nauwelijks voor de camera gestaan de afgelopen jaren. Als ze al in het nieuws was, was dat vanwege haar relatie met de 16 jaar jongere Ashton Kutcher, met wie ze tegenwoordig getrouwd is, haar derde huwelijk inmiddels.

Wellicht dat ze er daarom voor gekozen heeft om met een kleine, ingetogen film weer een beetje de aandacht op zich te trekken. Geen Hollywood blockbuster met een budget van een paar honderd miljoen dollar, maar een rustige film die zich afspeelt op een eilandje voor de Schotse kust.

In ‘Half Light’ speelt Demi Moore een succesvol schrijfster die samenwoont in Londen met haar vriend en haar 5 jarige zoontje Thomas. Door een dramatisch ongeluk verdrinkt Thomas en Rachel besluit om, op advies van haar vriendin Sharon, naar een huisje te gaan aan de Schotse zee om daar te gaan schrijven en tot rust te komen.

De zee en omgeving brengen haar echter niet tot rust, integendeel. Al snel gebeuren er vreemde dingen en heeft Rachel last van nachtmerries. Als ze de vriendelijke vuurtorenwachter Angus beter leert kennen schijnt het goed met haar te gaan, maar door een aantal vreemde gebeurtenissen krijgt ze langzaamaan het idee dat ze gek wordt.

‘Half Light’ is geen slechte film, maar echt geweldig wil het allemaal ook niet worden. Het probleem van deze film is dat het niet echt duidelijk is wat voor soort film het nu precies is. Het houdt een beetje het midden tussen een thriller, een romantisch drama en een bovennatuurlijke-verschijnselen-film. Veel onheilspellende pianomuziekjes en koorgezang dus.

Ook een nadeel is de traagheid van de film en de voorspelbaarheid van de schrikmomenten. Er zitten scènes in die bedoeld zijn om de kijker te laten schrikken en dat zal waarschijnlijk ook wel gebeuren, het is alleen erg hinderlijk dat dit op een hoogst onoriginele manier gebeurt.

Het script is redelijk, alhoewel het hier en daar wel een beetje ongeloofwaardig wordt, zeker als eenmaal blijkt wat de oorzaak is van alle merkwaardige gebeurtenissen, is de realiteit ver te zoeken.

De film speelt zich echter wel in Schotland af en dat betekent dus prachtige beelden van het mooie landschap en de ruige zee. Demi Moore acteert prima en speelt met overtuiging haar rol van gekwelde schrijfster. La Moore blijkt dus op de weg terug en het is te hopen dat haar komende films beter zijn dat dit middelmatige ‘Half Light’

Hendrik Dijkhuis