Half Past Dead (2002)

Regie: Don Michael Paul | 98 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: Steven Seagal, Morris Chestnut, Ja Rule, Nia Peeples, Tony Plana, Kurupt, Michael Taliferro, Claudia Christian, Linda Thorson, Bruce Weitz, Michael McGrady, Richard Bremmer, Hannes Jaenicke, Matt Battaglia, Wiliam T. Bowers    

‘Half Past Dead’ is de zoveelste actiefilm met Steven Seagal in de hoofdrol, hetgeen maar weer bewijst dat het ‘Seagal’-concept werkt. Geen sterk script, geen bijzonder acteerwerk en dito dialogen, maar op en over de top actie wat de klok slaat. Zijn films worden door critici afgekraakt, maar een schare trouwe fans geniet onder het genot van een drankje en een hapje van de simpele schiet- en knokpartijen. In het merendeel van zijn films zijn de knokpartijen voorzien van diverse martial arts technieken, die een goede choreografie kennen. In ‘Half Past Dead’ is dit onderdeel helaas ook niet goed verzorgd.

Een te dik ogende Steven Seagal komt nauwelijks van de vloer en richt zich meer op zijn schietijzers bij het te lijf gaan van de bad guys. Bad guys zijn er genoeg en onder leiding van Donny (Morris Chestnut) dringen zij zwaarbewapend op spectaculaire wijze een futuristisch Alcatraz binnen. Allen in zwarte truien, broeken en lange jassen gekleed, waarbij de enige vrouwelijke ‘bad guy’ een outfit aan heeft dat veel weg heeft van dat van Selene (Kate Beckinsale) uit ‘Underworld’. Wat volgt is een doorsnee gijzelingsdrama, zoals dat in talloze actiefilms te zien is. Qua acteertalent wordt er weinig gevraagd van de gijzelaars en gijzelnemers. Geloofwaardig is het allemaal toch niet dus waarom zou je dan moeite doen om goed te acteren? Het staat allemaal in dienst van de actiemomenten.

Muzikaal gezien worden de actiescènes ondersteund door harde rapsongs, waarvan een groot aantal door Ja Rule, die zelf de rol van Nicolas ‘Nick’ Frazier speelt, wordt verzorgd. Steven Seagal zelf vertolkt de rol van een undercover FBI-agent en doet dit overtuigend genoeg voor het soort film waarin hij speelt. Je verlangt immers van Sylvester Stallone ook geen emotionele diepgang in zijn ‘Rambo’-films. Deze film moet je dus niet met veel herseninspanning gaan kijken, schakel je intelligente hersendeel uit en ga gewoon voor een avondje dom vermaak voor de beeldbuis zitten. Ondanks een mindere Steven Seagal is dit één van zijn betere films. Snelle actie en rake klappen met een goede soundtrack.

Lodi Meijer