Hall Pass (2011)

Regie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly | 105 minuten | komedie | Acteurs: Owen Wilson, Jason Sudeikis, Christina Applegate, Jenna Fischer, Alyssa Milano, Alexandra Daddario, Richard Jenkins, Vanessa Angel, Stephen Merchant, Tyler Hoechlin, Lauren Bowles, Nicky Whelan, Larry Joe Campbell, Zen Gesner, J.B. Smoove

‘Hall Pass’ van regisseursduo Bobby en Peter Farrelly gaat over een tweetal bevriende echtparen bij wie de fut er een beetje uit is. Rick (Owen Wilson) en Maggie (Jenna Fischer) zijn nog wel gek op elkaar, maar dankzij de komst van de kinderen en de daarmee gepaard gaande drukte en slapeloze nachten krijgt de passie niet veel kans meer. Bij het andere stel, Grace (Christina Applegate) en Fred (Jason Sudeikis), is het al niet veel anders, ook hun huwelijk mag wel een oppepper gebruiken. Wanneer het Grace en Maggie steeds meer op gaat vallen dat Rick en Fred wel erg graag naar andere dames kijken, over seks praten en de aanwezigheid van hun echtgenoten maar voor zoete koek aannemen, praten ze met een vriendin, die hen het idee van een hall pass aandoet. Een hall pass is een vrijbrief om een week lang hun eigen gang te mogen doen, zonder enige consequenties. De dames willen er in eerste instantie niet aan, maar na een ongelofelijk gênante gebeurtenis bij vrienden, barst de bom en gaat Maggie overstag: Rick mag een week lang doen of hij vrijgezel is. In eerste instantie weet Rick niet zo goed hoe hij hiermee om moet gaan, hij voelt zich er niet erg gemakkelijk bij, maar als niet lang daarna volgt Grace’s toestemming ook volgt, staat niets de heren meer in de weg om een week lang te feesten en te laten zien hoe makkelijk ze vrouwen het bed in kunnen kletsen.

De grap zit ‘m natuurlijk in het feit dat zowel Rick als Fred helemaal niet de coole en aantrekkelijke jongens zijn die zij denken te zijn. In hun hoofd zijn ze nog jong en hip, maar de komst van hun oude vriend Coakley (prachtrol van Richard Jenkins) laat zien wat er met zulke types kan gebeuren als ze zich niet settelen. Aan de andere kant worden ook Grace en Maggie gevolgd, die er langzamerhand achter komen dat de hall pass eigenlijk twee zijden heeft: als hun mannen niet getrouwd zijn, zijn zij het immers ook niet? Dat heeft natuurlijk ook consequenties en de manier waarop de Farrellybroertjes dat uitwerken is best geloofwaardig gedaan, al voelt het wel of deze verhaallijn er later is toegevoegd: de dames krijgen niet heel veel kansen hun personages vorm te geven.

Maar ondanks de geloofwaardigheid gaat het in ‘Hall Pass’ natuurlijk vooral om de humor. Wanneer je al meer films van het vermaarde filmmakersduo gezien hebt (‘The Heartbreak Kid’ (2007); ‘Shallow Hal’ (2001); ‘There’s Something About Mary’ (1998)) weet je ongeveer in welke hoek je het moet zoeken. Verwacht dus veel seksueel getinte grappen: vooral over (nep)orale seks en geslachtsdelen. Er zit zelfs een dronken meisje in die zo hard niest dat ze de badkamer een tikje smeriger achterlaat dan deze was toen ze er in kwam. Toch zitten er weinig écht geslaagde grappen in. De Farrellys hebben dit keer wel erg veel vertrouwd op de onsmakelijkheidsfactor en laten elke andere mogelijkheid voor een schater- of zelfs glimlach liggen. Het blijft echter een kwestie van smaak: je zult je óf vermaken óf vervelen bij deze film. Er is nog een derde mogelijkheid: dat je je enorm stoort aan of zelfs gekwetst voelt door de obscenere stukken van ‘Hall Pass’, maar dán was je toch echt gewaarschuwd.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 31 maart 2011