Hallam Foe (2007)

Regie: David Mackenzie | 95 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Jamie Bell, Sophia Myles, Ciarán Hinds, Jamie Sives, Maurice Roëves, Ewen Bremner, Claire Forlani, Ruth Milne, John Paul Lawler, Lucy Holt, Malcolm Shields, John Comerford, Gerry Cleary, Paul Blair, Neil McKinven, Stuart Hepburn, Kirsty Shepheard, Adam Smith

Het begluren van andere mensen wordt beschouwd als een slechte gewoonte. Voor de gluurder zelf is het een verslaving, waar moeilijk vanaf te komen is. Dat geldt ook voor de zeventienjarige Hallam Foe, de hoofdpersoon van de gelijknamige film. Na de geheimzinnige dood van zijn moeder brengt hij zijn tijd door met het bestuderen van zijn medemens. Vanuit zijn boomhut bespiedt Hallam vrijende stelletjes in de wilde Schotse natuur, maar ook zijn eigen familie houdt hij voortdurend in de gaten.

Hallam vermoedt dat zijn mooie stiefmoeder iets te maken heeft met het overlijden van zijn moeder. Na een confrontatie met haar vlucht hij naar Edinburgh. Als hij daar een meisje ontmoet dat sprekend op zijn moeder lijkt, neemt hij een baantje als afwasser in het hotel waar ze werkt. Hij raakt steeds meer gefascineerd door de blonde Kate en beklimt de daken van Edinburgh om haar in haar appartement te bespioneren. Starend door het dakraam leert Hallam haar leven kennen als geen ander. Hij ziet haar kickboksen, slapen, haar teennagels knippen en seks hebben met haar minnaar.

Omdat de film Hallam volgt in alles wat hij doet, leer je zijn belevingswereld door en door kennen. Hij is een zonderlinge jongen, die de dood van zijn moeder niet kan verwerken. De vraag dringt zich op of er niet een steekje bij hem los zit. Jamie Bell vertolkt de rol op sublieme wijze. Hij zet een jongen neer die soms balanceert op het randje van de waanzin, maar die ook sympathie opwekt, juist omdat hij zo’n vreemde vogel is. In de grappige animatiecredits wordt Hallam Foe daadwerkelijk voorgesteld als een jong vogeltje. Gedurende de film blijkt hij echter niet simpelweg een losgeslagen gefrustreerde puber, maar een aandoenlijke, bij vlagen charmante, jongeman.

Ook de acteerprestaties van de rest van de cast mogen er wezen. Maurice Roëves is uitstekend als de eigenaardige onvoorspelbare collega van Hallam. Het spel van Ewen Bremner (‘Trainspotting’, ‘Snatch’) werkt zoals altijd op de lachspieren. De aantrekkelijke Sophia Myles heeft het talent om een jonge vrouw neer te zetten die zich er volkomen van onbewust is dat haar gehele doen en laten wordt bespied.

De typisch Britse soundtrack van de film, waar onder andere Franz Ferdinand aan meewerkte, schept in samenspel met de woeste Schotse hooglanden en de daken van Edinburgh een sfeer, die afwisselend dramatisch en luchthartig is. De woeste natuur onderstreept Hallams verwarring en verdriet over de dood van zijn moeder, terwijl de Edinburghse architectuur de romantiek van Hallams obsessie voor Kate illustreert.

‘Hallam Foe’ is een film waar je even in moet komen. Aanvankelijk ontvouwt zich een dramatisch verhaal, maar dat verandert radicaal wanneer Hallam in Edinburgh belandt. Vanaf dat moment ontplooit de film zich als een luchtige komedie. Dat is even omschakelen. Maar al gauw voel je je net zo thuis op de daken van Edinburgh als Hallam en heb je geen probleem meer met zijn gegluur. Je kijkt zelfs ongegeneerd mee over Hallams schouder, want de ultieme gluurder is natuurlijk de filmkijker zelf. Nu nog kijken of Hallam Foe de moed heeft het leven niet alleen te observeren, maar er ook zelf aan deel te nemen.

Elisa Hermanides

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 januari 2008