Hallo wereld! – Bonjour le monde (2019)
Regie: Anne-Lise Koehler, Éric Serre | 67 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Kristel Verbeke, Chris Schep, Helle van der Heyden, Daphne Wellens, Ini Massez, Sasha Rosen, Maarten Bosmans, Laurenz Hoolerbeke, Lotte Declerck, Remi Desmet, Brent Pannier
In een landschap waar water en bos elkaar ontmoeten en deze twee landschapstypen de levensaders vormen van een boeiend en complex ecosysteem, worden diverse diersoorten geboren die groeien, jagen, andere roofdieren vermijden en uiteindelijk hun plekje vinden in hun nieuwe wereld. De nog minuscule snoek wil kolossaal worden en uitgroeien tot het imposantste roofdier in het water, terwijl de jonge vuursalamander staat te popelen om na het ontgroeien van het larvenstadium het land op te kruipen.
In totaal zoomt ‘Hallo wereld!’ in op een tiental diersoorten: de snoek, vuursalamander, ijsvogel, keizerlibel, bever, roerdomp, fuut, Europese moerasschildpad, ransuil en bosvleermuis. Naast die hoofdrolspelers komt nog een rijke supportcast aan andere dieren voorbij. Het bijzondere aan ‘Hallo wereld!’ is de manier waarop de film ons laat kennismaken met een fraai stukje Europese natuur. Dit keer geen beelden van echte wilde dieren of traditionele animaties; filmmakers Anne-Lise Koehler en Eric Serre maken gebruik van een hybride aanpak die fotografie, sculptuurkunst en tekenkunst combineert. Meer dan 110 poppen en honderden sculpturen tonen 76 diersoorten, 43 plantensoorten en 4 soorten paddenstoelen. Nauwkeurig werk dat van elk dier, iedere tak, elk blad en elk grassprietje een kunstige creatie maakt.
De gebruikte materialen, vooral papier en stoffen, worden in hun substantie zichtbaar, wat zorgt voor een leuk en bijzonder effect. In combinatie met de animatietechniek die stop-motion heet, ontstaat zo een interessant schouwspel. Elke opname is frame voor frame geanimeerd, met de pop naar de camera gericht. Je kunt duidelijk zien dat dit een project is waar met veel liefde en aandacht voor detail aan is gewerkt.
Qua toon is de film vooral op jongere kijkers gericht en laat hij op een dartele, fantasierijke manier zien hoe de voedselketen onder en boven water werkt. Daarnaast is ‘Hallo wereld!’ ook een poging om het leven van wilde dieren, waar de meesten van ons hoogstens een vluchtig en gefragmenteerd inkijkje in krijgen, te duiden door duidelijk te maken dat elke soort haar eigen bijzonderheden heeft en unieke uitdagingen moet overwinnen op weg naar volwassenheid.
Soms strooien de makers wat gul met quasifilosofische tegelwijsheden die ‘Hallo wereld’ een beetje richting het esoterische domein duwen, maar dat wordt zelden storend. Hetzelfde geldt voor het scheutje antropomorfisme. De dieren praten weliswaar, maar er is toch voldoende ruimte voor de eigenheid van en wetenschappelijk onderbouwde soortinformatie over elk dier. Bovendien is het continu duidelijk dat al deze levende wezens deel uitmaken van de oneindige cyclus van eten en gegeten worden die eigen is aan het leven op aarde. ‘Hallo wereld!’ is dan ook een speelse en visueel bijzonder originele verkenningstocht naar diverse bijzondere dieren en planten waarmee we onze leefomgeving delen, maar die we helaas te vaak veronachtzamen.
Frank Heinen
Waardering: 3.5
Bioscooprelease: 10 juni 2021