Halloween (1978)

Regie: John Carpenter | 93 minuten | horror, thriller | Acteurs: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes, P.J. Soles, Charles Cyphers, Kyle Richards, Brian Andrews, John Michael Graham, Nancy Stephens, Arthur Malet, Mickey Yablans, Brent Le Page, Adam Hollander, Robert Phalen, Tony Moran

Met ‘Halloween’ trad Jamie Lee Curtis in de voetsporen van haar moeder Janet Leigh bekend van de douchescène in Hitchcock’s ‘Psycho’ (1960). Leigh overleed begin oktober 2004 op 77-jarige leeftijd. Jamie Lee Curtis kreeg na ‘Halloween’ de bijnaam ‘scream queen’. Het was de eerste filmrol van Jamie Lee Curtis en haar doorbraak in Hollywood. Links met ‘Psycho’ en Janet Leigh zijn er overigens volop te vinden. De schrijvers hebben het karakter dat door Donald Pleasence wordt gespeeld Sam Loomis genoemd, naar de vriend van Leigh in ‘Psycho’. Ook het beginshot van de film is geïnspireerd op ‘Touch of Evil’ (1958) met Janet Leigh.

Talloze vervolgen zijn er gemaakt. Het einde van de eerste film heeft dit mogelijk gemaakt. Jamie Lee Curtis verleende haar medewerking slechts aan ‘Halloween II’ (1981) en de recentere sequels ‘Halloween H20’ (1998) waarin moeder Leigh ook speelt en ‘Halloween: Resurrection’ (2002). Dit is maar goed ook want de meeste waren niet al te best. Het eerste deel is dan ook een horrorklassieker die bijna niet te evenaren is. ‘Halloween’ werd met een bescheiden budget in een rap tempo gefilmd (drie weken) en het succes was enorm voor die tijd. ‘Halloween’ heeft veel invloed gehad op het horrorgenre.

Hoewel de effecten van die tijd natuurlijk van mindere kwaliteit zijn dan wat men nu gewend is, is er een angstaanjagende spanning in de gehele film. Dit is vooral vanwege de muziek die gecomponeerd is door regisseur Carpenter. De enge ‘Halloween’ melodie is erg bekend geworden. Daarnaast neemt de camera vaak het perspectief van de moordenaar, dit is later veel gekopieerd. Er wordt eigenlijk helemaal niet zoveel bloed vergoten als in menig andere horrorfilm.

Michael Myers is een bekend horrorfiguur geworden. Hij lijkt wel bovennatuurlijk te zijn met zijn talloze terugkeren. Het welbekende masker van Michael Myers is gebaseerd op het gezicht van William Shatner als Captain Kirk uit ‘Star Trek’. De makers van Halloween hebben Myers expres zo min mogelijk persoonlijkheid gegeven, hij moest meer een soort kwade aanwezigheid zijn en dus des te enger.

‘Halloween’ is een meesterwerk waarbij de kijker steeds op het randje van zijn stoel zit.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4