Hanover Street (1979)

Recensie Hanover Street CinemagazineRegie: Peter Hyams | 104 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Harrison Ford, Lesley-Anne Down, Christopher Plummer, Alec McCowen, Richard Masur, Michael Sacks, Patsy Kensit, Max Wall, Shane Rimmer, Keith Buckley, Sherrie Hewson, Cindy O’Callaghan, Di Trevis, Suzanne Bertish, Jay Benedict, John Ratzenberger, Hugh Fraser, William Hootkins

Twee jaar nadat Harrison Ford een superster was geworden met zijn personage van Han Solo in ‘Star Wars’, mocht hij diezelfde rol nog eens vlakjes overdoen in het driedubbel mierzoete romantische oorlogsdrama ’Hanover Street’ (1979). Ford speelt een B-25 bommenwerperpiloot in de Tweede Wereldoorlog, die op zijn vrije dag in London op slag verliefd wordt op een verpleegster (Lesley-Anne Down), die helaas reeds getrouwd is met een lieve maar saaie officier in de Britse inlichtingendienst (Christopher Plummer).

Actrice Lesley-Anne Down is met haar grote dromerige ogen geknipt om vrouwen uit een andere, meer nostalgische tijd te spelen, bijvoorbeeld in de klassieke Britse televisieserie “Upstairs, Downstairs” (1971-1975) en het Amerikaanse burgeroorlogepos “North and South” (1985, 1986). Met die grote ogen en haar over de top zoetgevooisde stem moet de kijker het doen, want Down krijgt niet meer te doen dan heel bevallig te zijn en traantjes te laten over haar ontrouw, terwijl ze in de armen ligt van ruwe bolster met blanke pit Ford.

Een rol die hem op het lijf is geschreven en waarmee hij ook dit keer weer makkelijk wegkomt. Niemand die zo bedreven moeilijk kan kijken als Harrison Ford, bijvoorbeeld wanneer hij een B-25 bommenwerper door een stormafweergeschut moet loodsen, of wanneer hij, achternagezeten door de Wehrmacht, op een motor door een drassig Frans akkertje scheurt.

‘Hanover Street’ komt op gang wanneer Plummer besluit om een gevaarlijke missie in vijandelijk gebied zelf uit te voeren om aan zijn vrouw te bewijzen dat hij ook een held kan zijn. De kijker voelt hem al aankomen, Ford moet Plummer droppen boven Frankrijk, maar hun vliegtuig wordt neergeschoten en beiden belanden in de penarie. De vraag is: wie krijgt het meisje?

De romantiek tussen Ford en Down is net zo stroperig als de dikke laag strijkers die over de film is uitgesmeerd. Naar diepgang hoeven we niet te zoeken. En heel realistisch is de missie van Plummer niet. Maar erg is dat niet, want hiertegenover staan een paar spannende actiemomenten (helaas met iets te opzichtige stuntpoppen) én luchtgevechtscènes met echte North American B-25 Mitchell bommenwerpers. ’Hanover Street’ is prima pulp om bij weg te dromen.

Alberto Ciaccio

Waardering: 3

DVD-release: 7 november 2018 (Retro Collection/Original Poster Collection #9)