Hansel & Gretel (2013)

Regie: Anthony C. Ferrante | 90 minuten | horror | Acteurs: Dee Wallace, Stephanie Greco, Brent Lydic, Jasper Cole, Sara Fletcher, M. Steven Felty, Clark Perry, Frank Giarmona, Trish Coren, Steve Hanks, Adrian Bustamante, Lydia Woods, Mariangela Pagan, Jonathan Nation, Jerey Basia

Je kunt filmmaatschappij The Asylum als running gag beschouwen. Zodra er een grote Hollywood-film gelanceerd wordt, kun je er donder op zeggen dat deze studio daar een slap aftreksel van maakt. Door mee te liften op die grote titels, sleept The Asylum op slimme wijze een paar centen binnen. Een film als ‘Transformers’ wordt nagebootst en krijgt de benaming ‘Transmorphers’ mee. De dvd-hoes ‘leent’ uiterlijke kenmerken van de blockbuster en wordt in de winkel gelegd. Onwetende (groot)ouders zien het ding liggen en denken hun familie er een plezier mee te doen. Eenmaal thuis aangekomen, blijkt dat het hier om een slappe cash-in gaat. Een goed bedoeld cadeau blijkt een goedkoop gemaakt prul te zijn…

‘Hansel & Gretel’ van regisseur Anthony C. Ferrante probeerde in 2013 een graantje mee te pikken van het in datzelfde jaar verschenen ‘Hansel & Gretel: Witch Hunters’. Op de titel na hebben beide films niets met elkaar te maken. Hoewel de hier besproken film erg goedkoop gemaakt is en mee probeert te liften op een bioscoophit, is deze productie niet eens zo slecht. Sterker nog: voor The Asylum begrippen is ‘Hansel & Gretel’ zelfs een meesterwerk!

Lilith (Dee Wallace) is een kluizenaar die diep in het woud woont. Haar vleespasteitjes worden gretig gekocht door de dorpelingen. Wanneer Hansel en Gretel Grimm de foute keuze maken door het huisje van de vrouw te betreden, raken ze diep in de problemen. Lilith is namelijk een kannibalistische heks. Ferrante heeft een horrorversie van het beroemde sprookje gemaakt en inspiratie geput uit martelporno. ‘Hostel’ heeft als inspiratiebron gediend.

Ferrante ontpopt zich tot de ‘golden boy’ van de studio. Hij blikte eerder de geflipte en geliefde ‘Sharknado’ serie in die een cultstatus wist te scoren. Ook ‘Hansel & Gretel’ is een succes. De film neemt zichzelf niet al te serieus – vooral Wallace staat met zichtbaar plezier flink te schmieren – en ziet er best aardig uit. De sfeer is bij vlagen erg wreed en de special effects ogen niet slecht. De verwondingen zien er goed uit en het geweld is niet kinderachtig in beeld gebracht. Stephanie Greco zet een stoere Gretel neer en weet het beste uit haar rol te halen. Dit is een meer dan degelijke griezelfilm!

Frank v.d. Ven

‘Hansel & Gretel’ verschijnt donderdag 22 januari 2015 op DVD (DVD-box Best of Grimm).