Hansel and Gretel – Henjel gwa Geuretel (2007)

Regie: Yim Pil Sung | 117 minuten | horror, thriller, fantasie | Acteurs: Jeong-myeong Cheon, Sim Eun-kyung, Yeong-Nam Jang, Ji-hee Jin, Kyeong-ik Kim, Hee-soon Park, Eun Won-jae

Even een korte waarschuwing: Als je een getrouwe verfilming van het beroemde sprookje van Hans en Grietje verwacht dan kom je bedrogen uit als je ‘Hansel And Gretel’ gaat kijken. Het verhaal van de gebroeders Grimm heeft weinig van doen met deze Aziatische film. Helemaal niet erg, want regisseur Yim Pil Sung heeft een fascinerende horrorthriller met een uniek smoelwerk op de wereld gezet.

Als Eun-soo een auto-ongeluk krijgt en vervolgens in een donker bos terechtkomt, raakt hij de weg kwijt. De man is ten einde raad, maar er komt hulp uit onverwachte hoek. Een klein meisje helpt hem en brengt de verdwaasde Eun-soo naar een kitscherig huis. Haar huis. Het kind woont daar met haar broer en zus. De kinderen zijn beleefd, maar er klopt iets niet. Eun-soo probeert uit alle macht weg te komen, maar het lukt hem niet. Er lijkt geen uitweg te zijn. Ook behoorlijk verontrustend is het feit dat de kinderen niet ouder worden. Er klopt iets niet aan zijn gastheren. Maar wat niet?

‘Hansel and Gretel’ is een film waar je zo min mogelijk van moet weten voordat je ‘m in je dvd-speler stopt. Sung is een meester in het oproepen van een ongemakkelijk sfeertje. Er gebeurt vrij weinig, maar je weet dat er iets verschrikkelijks staat te gebeuren. Je voelt het aankomen, maar je weet niet van welke kant het gevaar komt. De decors zien er geweldig uit en ook de cast levert goed werk af. Ook de sobere soundtrack roept spanning op. De mysterieuze sfeer van deze psychologische horror is de grootste kracht van deze film.

Voor bruut slachtwerk ben je bij ‘Hansel and Gretel’ aan het verkeerde adres, maar als je van onderhuidse spanning houdt dan kun je niet om deze film heen. De Koreaanse variant op Hans en Grietje is absoluut geen sprookje voor het slapen gaan.

Frank v.d. Ven