Happiest Season (2020)

Recensie Happiest Season CinemagazineRegie: Clea DuVall | 98 minuten | komedie, drama | Acteurs: Kristen Stewart, Mackenzie Davis, Mary Steenburgen, Victor Garber, Alison Brie, Mary Holland, Dan Levy, Burl Moseley, Aubrey Plaza, Sarayu Blue, Jake McDorman, Ana Gasteyer, Caroline Harris, Jenny Gulley, Dominique Lawson, Michelle Buteau

‘Happiest Season’ is een film die draait om een universele waarheid: trouw blijven aan jezelf. Dus, niet jezelf verloochenen om maar geaccepteerd te worden. Voldoen aan wat je ouders graag zouden willen zien, geen reputatieschade alsjeblieft…


Harper (Mackenzie Davis) heeft een relatie met Abby (Kirsten Stewart), maar ze is hierover nog niet ‘uit de kast gekomen’ bij haar ouders. Ze nodigt Abby uit om de kerst bij haar familie door te brengen. Die moet dan wel volhouden slechts een huisgenoot van Harper te zijn. Het echte uit de kast komen bewaart ze voor na de Kerstdagen, dat is een belofte.

Abby, die al met het plan liep om haar vriendin tijdens het kerstdiner ten huwelijk te vragen, gaat akkoord met de voorwaarden. Maar, eenmaal op de plek des familieheils aangekomen, vallen de plannen -natuurlijk- aan duigen. Er blijken nog meer ‘lijken in de kast’ te zitten. Iedereen binnen de aparte familie heeft wel iets op te biechten, zo blijkt. Van oudste zus Sloane (Alison Brie) en mama Tipper (Mary Steenburgen) tot papa Steve (Victor Garber), die en passant campagne voert om burgemeester te worden.


Kortom: hoe een gezellig familiair samen zijn tijdens het gelukkigste seizoen (de Kerstperiode) uitloopt op een totale chaos. Mama Tipper lijkt alleen maar bezig met uiterlijk vertoon (foto’s voor de Instagram-pagina om het familiegevoel uit te dragen). Papa is bezig met zijn promotie en heeft niet echt veel weet van hoe zijn dochters in het leven staan.‘Buitenbeentje’ Jane (Mary Holland), de jongste zus, schrijft al tien jaar aan een boek en doet heel hard haar best om opgemerkt te worden.


De onverwachte bezoekjes van Harpers ex-vriend Connor (Jake McDorman), ex-vriendin Riley (Aubrey Plaza) en de niet geplande ‘reddingsactie’ van Abby’s beste gayfriend John (een leuke rol van Daniel Levy) maken het een kerst om nooit te vergeten. De les die hieruit getrokken kan worden is dat we soms even tijd nodig hebben om te beseffen hoe mooi of goed we het eigenlijk hebben.


‘Happiest Season’ is een familie romkom met een leuke, overtuigende cast. Hoewel het verhaal niet veel om handen heeft, blijft het onderhoudend en iedereen draagt daar zijn/haar acteersteentje aan bij. Vooral hilarisch zijn de bijdragen van Jane en John. Ook de scène waarin Abby ‘keihard’ aan de tand gevoeld wordt door twee beveiligers van een winkel, werkt op de lachspieren. Regisseur Clea DuVall levert met deze film een prettige kijkervaring af. Een soort van ‘How I survived Christmas’, met andere woorden: hoe een redelijk verknipte familie elkaar opnieuw leert kennen.

Ruud Stift

Waardering:

DVD-release: 3 maart 2021