Happy Accidents (2000)

Regie: Brad Anderson | 110 minuten | komedie, romantiek, science fiction | Acteurs: Marisa Tomei, Vincent D’Onofrio, Nadia Dajani, Holland Taylor, Tovah Feldshuh, Sean Gullette, Bronson Dudley, José Zúñiga, Sanjay Chandani, Cara Buono, Lianna Pai, Tamara Jenkins, Richard Portnow, Saidah Arrika Ekulona, Mick Weber, Sam Seder, Lyn Vaus, Anthony Michael Hall, H. Jon Benjamin, Kathryn Tucker, Mike McGlone, Dan Frazer, Michael Buscemi

Over het hele tijd-reizen-gedoe moet je in ‘Happy Accidents’ maar snel heen stappen. Het is totaal niet belangrijk. In de basis is ‘Happy Accidents’ een romantische komedie over een vrouw die net als alle singles in films op zoek is naar de juiste man. Inmiddels weet iedere geoefende filmkijker dat deze Romeo zich in elke gedaante kan presenteren. Dus we kijken niet meer op van een wezen uit de toekomst. Dat slikken we voor het gemak als zoete koek.

Helaas ontstijgt ‘Happy Accidents’ niet aan het gemiddelde niveau van de standaard meisje-zoekt-jongen-film. Het samenzijn van Ruby en Sam doet niet anders dan de kijker verbazen. Welke gezonde meid met de looks van actrice Marisa Tomei blijft rondhangen met een vage knakker als Sam en slikt al zijn bullshit-verhalen? Films over verliefde mensen moet op z’n minst een klein vlaagje van jaloezie opwekken of een vertederende glimlach. Of op z’n minst een moment van herkenning. Maar nooit geïrriteerde verbazing want daarmee verdwijnt het beoogde effect van de romantische film.

Misschien is het ook gebrek aan chemie tussen Vincent D’Onofrio en Marisa Tomei dat bijdraagt aan deze middelmatige film. Na haar Oscar voor beste bijrol in ‘My Cousin Vinny’ is Tomei koningin van de bijrol geworden. En de films waarin ze de hoofdrol speelt, zoals deze ‘Happy Accidents’ weet ze onvoldoende de film te dragen. Boze tongen beweren dat de Oscar in 1992 ook niet voor Tomei bestemd was, maar dat presentator en acteur Jack Palance haar op het podium tijdens de live-uitzending als winnaar noemde en dat de organisatie backstage op het moment besloot het er bij te laten. Veel faam heeft het Tomei niet gebracht.

Als een aanrader is ‘Happy Accidents’ zeker niet te beschouwen. Misschien voor stellen die in de videotheek ruziën: zij wil een romantische komedie, hij wil science fiction. Het is een onlogische combinatie, deze twee genres samengevoegd. Immers, liefde is al gecompliceerd genoeg.

Eline Lubberts