Happy Hannah (2017)

Recensie Happy Hannah CinemagazineRegie: Anne Barnhoorn | 10 minuten | korte film, drama | Acteurs: Rosa van Leeuwen, Martijn Hillenius, Sabrina van Halderen, Tina de Bruin

Het is een fenomeen van deze tijd: op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube leven we allemaal het perfecte leven. Feestjes met lachende, mooie mensen, vakanties in zonnige oorden; de gelukzaligheid spat er van af. We zien er – dankzij allerlei filters – ook altijd op ons paasbest uit. Dat kan allemaal in die virtuele wereld. Dat we ook wel eens een rotdag hebben, boos of verdrietig zijn, ruzie maken en pukkels en slecht haar hebben, houden we angstvallig verborgen. De schone schijn ophouden op social media, Anne Barnhoorn (1982) houdt er niet van. De scenarioschrijfster van eigenzinnige films als ‘De ontmaagding van Eva van End’ (2012) en Gouden Kalf-winnaar ‘Aanmodderfakker’ (2014) schaamt zich er niet voor dat ze zich ook wel eens neerslachtig voelt. Zo schreef ze openlijk over haar depressie in haar column in Viva. Ze schreef haar negatieve gevoelens als het ware van zich af. De personages die in haar filmscenario’s opduiken staan dicht bij haar zelf. Niet alleen zijn ze van ongeveer dezelfde leeftijd, ze maken ook dezelfde gevoelens en angsten mee. Ze lopen op hun tenen omdat ze bang zijn om te falen, op hun bek te gaan of volwassen te worden.

Dat geldt ook voor Hannah (Rosa van Leeuwen), de hoofdrolspeelster in de tien minuten durende film ‘Happy Hannah’ (2017), het regiedebuut van Barnhoorn. De film maakt onderdeel uit van de reeks NTR Kort!, en wie bekend is met het werk van Barnhoorn herkent haar kenmerkende stijl. De 32-jarige Hannah is een bekende vlogger op YouTube, die een grote schare volgers heeft. In haar vlog, ‘Happy Hannah’ genaamd, geeft ze tips over hoe je je relatie spannend kunt houden. Haar vriend Victor (Martijn Hillenius) figureert regelmatig. Daarnaast heeft ze de nodige sponsorcontracten, een manager (Sabrina van Halderen) en een kleedster (Tina de Bruin). Ze lijkt het allemaal geweldig voor elkaar te hebben, maar schijn bedriegt. Want zodra de camera uitgaat, maakt ze ruzie met Victor en worstelt ze zelf met het geluk dat ze haar volgers juist probeert aan te praten. In het kader van het vijfjarig bestaan van haar vlog heeft ze tien volgers uitgenodigd om ‘live’ met haar te komen eten. Victor gaat liever op survivalweekend met zijn vrienden. Het loopt allemaal net even anders dan gepland, dus wordt het voor Hannah steeds lastiger om de schone schijn op te houden.

Ironie viert hoogtij in ‘Happy Hannah’. Dit filmpje is maatschappijkritisch op een komische manier. Maar ergens heeft het natuurlijk ook iets tragisch: de vlogster die zo bezig is met haar videoboodschappen waarin ze geluk en perfectie predikt, dat ze vergeet haar échte leven te leven. Sterker nog; ze wórdt geleefd, zonder dat ze het zelf in de gaten lijkt te hebben. Dat wordt nog eens onderstreept in de scène waarin ze compleet instort tijdens het etentje met haar fans. Die pakken massaal hun mobiele telefoon erbij om de gebeurtenissen vast te leggen. Ze lijken te zijn vergeten dat Hannah een echt persoon is, met echte gevoelens. Ze is publiek bezit geworden. Hoe wrang is het dan dat ze vervolgens terugvalt in oude gewoontes? Barnhoorn toont met dit messcherpe filmpje aan niet alleen een begenadigd scenarioschrijfster te zijn, maar ook een getalenteerd regisseur. De fijne soundtrack van Djurre de Haan is een prettige bonus.

Patricia Smagge

Waardering: 4