Happythankyoumoreplease (2010)

Regie: Josh Radnor | 100 minuten | drama, komedie | Acteurs: Josh Radnor, Malin Akerman, Kate Mara, Michael Algieri, Richard Jenkins, Zoe Kazan, Marna Kohn, Bram Barouh, Dana Barron, Laith Nakli, Katharine Powell, Maria Elena Ramirez, Sunah Bilsted, Jimmy Gary Jr., Tony Hale

In ‘Happythankyoumoreplease’ worstelen zes jonge mensen uit New York met hun onzekere gedachten die er au fond op neerkomen dat zij hun gevoelens voor liefde en genegenheid niet echt openlijk kunnen/durven te uiten.

Josh Radnor speelt de ambitieuze jonge schrijver Sam. Hij wil zo graag een boek publiceren, maar wordt steeds door een uitgever afgepoeierd. In de metro ziet hij een kleine jongen Rasheen (Michael Alghieri) die zijn pleegfamilie is kwijtgeraakt. In een opwelling ontfermt Sam zich over de jongen en neemt hem, als hij de ouders niet meer kan vinden en de rij bij de politie lang is, dan maar mee naar huis. Hij realiseert zich dat dit riskant is en tegen alle logica in. Zijn vrienden wijzen hem er op dat als de jongen als vermist gesignaleerd wordt, hij van kidnapping worden beschuldigd. Sams tot nu wat rommelige maar toch nog overzichtelijke leventje ondergaat verstrekkende wijzigingen met het jongetje er bij. Rasheen blijkt over onverwachte talenten te beschikken.

Sam heeft een goede vriendin Annie (Malin Akerman). Deze leidt aan alopecia, een vorm van kaalhoofdigheid. Annie heeft een speciaal talent voor het vallen op de verkeerde man en stort regelmatig haar hart uit bij Sam. Een ander personage is nichtje Mary Catherine (Zoe Kazan). Zij wil haar geliefde stad New York niet verlaten om met haar vriendje Charly (Pablo Schreiber) mee te verhuizen naar L.A. waar deze een nieuwe toekomst wil opbouwen.

Al deze personen hebben kleine stormpjes in hun leventje en die verhaallijnen kruisen elkaar voortdurend op charmante en amusante wijze. De ontwikkelingen zijn geconcentreerd op relatieproblematiek maar in een prettig luchtige toonzetting. Annie is bijzonder extravert, een introverte en in haar ogen uiterst saaie collega en bedrijfsjurist (Tony Hale) maakt haar voortdurend op een leuke wijze het hof, maar Annie verzet zich uit alle macht tegen haar onzekere gevoelens.

De moeilijkheden nemen toe als Sam het lieflijke zangeresje Mississippi (Kate Mara) dat in een bar als serveerster werkt ontmoet en voor haar valt. Vonken springen aanvankelijk over, maar zij schrikt vooral van de situatie met Rasheen die nog steeds bij Sam ‘logeert’. Charly vraagt Mary Catherine ten huwelijk en – wat een twijfels toch allemaal – Mary aarzelt tot in het diepst van haar gevoelens. Zie daar de ingrediënten voor een luchtig, maar ook amusant verhaal. De problemen stapelen zich op, maar ook hier geldt de natuurwet: onder druk wordt alles vloeibaar.

‘Happythankyoumoreplease’ is uiteindelijk gewoon een lekkere feel good film met de juiste ambiance. Goed gemonteerd, in een prettig tempo, lekker snel gesneden en voorzien van fijne sfeerplaatjes van New York, waardoor het heerlijk ontspannen kijken is. Soepele en deels spitsvondige dialogen en een verhaal dat wel wat clichés kent, maar die het plezier in de film geen moment verstoren. De karakters en personages zouden wel wat ‘steviger’ neergezet hebben kunnen zijn, het is nu soms wel wat braaf.

Na afloop blijft het verhaal niet echt lang hangen, maar het sfeertje dat de film geeft houdt je lekker vast. Deze warmbloedige en sympathieke film is het aankijken absoluut waard. Ontspan en geniet!

Rob Veerman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 juni 2011