Hard Boiled Sweets (2012)

Regie: David L.G. Hughes | 81 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Paul Freeman, Peter Wiht, Ty Glaser, Laura Greenwood, Scot WIlliams, Adrian Bower, Philip Barantini, Elizabeth Berrington, Liz May Brice, Ian Hart, Nathaniel Martello-White, Danny Sapani, René Zagger

Britse gangsterfilms zijn niet uit te roeien. Sinds het succes van Guy Ritchie’s ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ lijkt er wel een nieuwe generatie aan ambitieuze filmmakers opgestaan die een soortgelijk product proberen af te leveren. Soms lukt dat (‘Layer Cake’), soms blijft het bij een dappere poging. Low-budgetfilm ‘Hard Boiled Sweets’ van regisseur David L.G. Hughes, die tevens het script voor dit debuut schreef, valt in de laatste categorie.

Het Britse kustplaatsje Southend-on-Sea in Essex is plaats van handeling. ‘Hard Boiled Sweets’ draait om een groepje gangsters, prostituees, ex-criminelen, corrupte agenten en ander gespuis. Bijna iedereen heeft wel iets op zijn of haar kerfstok. We volgen ex-crimineel Johnny (Scot Williams), die graag op het rechte pad wil blijven nu hij net uit de gevangenis is vrijgelaten. Van zijn celmaat hoort hij vlak voor zijn vrijlating dat er maar drie dingen in het leven reden zijn om iets te doen: vrouwen, geld en de derde reden, daar moet Johnny zelf maar achter zien te komen. Vol goede bedoelingen verlaat Johnny het huis van bewaring, maar helaas wordt hij binnen een mum van tijd door een oude kennis, de onbetrouwbare agent Fred (René Zagger), voor het karretje gespannen om het huis van Shrewd Eddie (Paul Freeman), een lokale gangster, te beroven. Eddie krijgt namelijk binnenkort bezoek van de Londense topcrimineel Jimmy the Gent (Peter Wright) en Jimmy staat er om bekend dat hij altijd een koffer bij zich heeft waarin zich een slordige miljoen pond bevindt. Ondertussen maken we kennis met de gladde pooier Gerry (Adrian Bower), die eveneens wel oren heeft naar de inhoud van Jimmy the Gents koffertje. Gerry heeft ervoor gezorgd dat Eddie dagelijks mag genieten van de charmes en talenten van de ex-prostituée Porsche (Ty Glaser), maar deze dame heeft zelf ook zo haar eigen agenda. Jimmy the Gent laat zich door het zuidoosten van Engeland rijden door Jermaine, een hulpje van gangster Leroy, die weer de baas speelt over Jimmy. Jermaine zit nogal in over de trouw van zijn vriendin die achtergebleven is in Londen en opgestookt door Jimmy probeert hij erachter te komen of Leroy misschien profiteert van zijn afwezigheid.

De titel, ‘Hard Boiled Sweets’, is al snel verklaard. De film begint met een oud (verzonnen) fabeltje, waarin verteld wordt dat een hard boiled sweet de gemeenste snoepjes in de hele wereld zijn en vervolgens wordt elk van de personages geïntroduceerd aan de hand van een titelkaart, waarop een omschrijving van een ouderwets snoepje staat, die dan weer overeenkomt met de belangrijkste karaktertrekken van de personages. Een leuke gimmick, die zowaar ook nog iets te betekenen heeft (maar daarvoor moet je eigenlijk de film twee keer zien). Zo is Johnny ‘the glacier mint’ (een doorzichtig muntsnoepje), ‘daddy’ Gerry is ‘the chocolate lime’ (een delicate smaak die gevaarlijk verslavend is), en Porsche is ‘the sherbert lemon’, een citroensnoepje, zowel lekker als zuur.

De diverse verhaallijnen rondom de verschillende personages zijn op zich best aardig in elkaar verweven, al blijven de karakters min of meer prototypes, die je in talloze gangsterfilms al tegen bent gekomen. Het verhaal had zo maar uit de koker van Elmore Leonard kunnen komen, maar dan met minder memorabele, humoristische dialogen. Vrijwel alle personages zijn immoreel en gewelddadig, wat het moeilijk maakt om voor een van hen sympathie op te brengen en dat haalt de spanning er ook wat uit, omdat je voor geen van hen hoopt dat ze het einde van de film levend halen. Toch toont Hughes met ‘Hard Boiled Sweets’ aan over een veelbelovende eigen stijl te beschikken. Een enkele grap is zo geslaagd dat je je die altijd zult blijven herinneren en je nooit meer een pier op kan wandelen zonder aan ‘Hard Boiled Sweets‘ te denken. Het acteerwerk is in orde, met enkele positieve uitschieters (Paul Freeman, Ty Glaser) en dankzij de vakkundige cinematografie wordt het beste van de Engelse toeristenbestemming naar het scherm in je woonkamer getoverd. Geen dikke aanrader dus, maar als je van het genre houdt, zal deze ‘Hard Boiled Sweets’ je best smaken.

Monica Meijer

‘Hard Boiled Sweets’ verschijnt woensdag 30 mei 2012 op DVD en blu-ray.