Harlem Nights (1989)

Regie: Eddie Murphy | 116 minuten | drama, komedie, romantiek, misdaad | Acteurs: Eddie Murphy, Richard Pryor, Redd Foxx, Danny Aiello, Michael Lerner, Della Reese, Belinda Tolbert, Stan Shaw, Jasmine Guy, Vic Polizos, Lela Rochon, David Marciano, Arsenio Hall, Thomas Mikal Ford, Ray Murphy

‘Harlem Nights’ is zowel geschreven als geregisseerd door Eddie Murphy. Hij wilde graag een film maken over een bepaalde tijdsperiode. Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig in in het nachtclubcircuit in New York. De decors, kleding en muziek is van die periode, maar de dialogen zijn die van stand up komieken uit de jaren tachtig. Zo horen we ruim honderd keer het woord fuck of iets dat daarvan is afgeleid.

Over stand up komieken gesproken: met Redd Foxx, Richard Pryor en Eddie Murphy kent de film maar liefst drie generaties, waarvan in ieder geval de laatste twee generaties fervente gebruikers zijn van het bovenstaande vierletter woord. Dat het veelvuldig voorkomen hiervan de dialogen niet ten goede komt, mag duidelijk zijn. Eentonige en korte zinnen, die soms lijken te worden opgelezen, zouden de aandacht van de kijker vast moeten houden.

De karakters zijn flinterdun, ontwikkelen zich niet en kennen geen diepgang. De personages zijn stereotype en dreigen vaak over de top te gaan. Blanken worden gezien als domme mensen en zijn de bad guys. Daarnaast moeten de vrouwen het ook ontgelden. Zij zijn slechts een lustobject of prostituee. Een middenweg is er niet.

Het verhaal, dat niet origineel is en op kunstmatige wijze in leven wordt gehouden, bestaat uit ongeloofwaardige scènes die elkaar in een uitermate traag tempo opvolgen. De kijker zakt steeds verder weg en wordt langzaam in slaap gesust.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de filmcarrière van Eddie Murphy. Na films als ‘The Golden Child’ en ‘Beverly Hills Cop II’ zat hij duidelijk in een neerwaartse spiraal en had hij een nieuwe impuls nodig. Eddie Murphy mag een dosis lef niet ontzegd worden. Met deze film heeft hij grote risico’s genomen, maar duidelijk verkeerd gegokt. Heb je interesse in de jaren dertig, kies dan voor ‘The Sting’ of ‘The Cotton Club’ en laat deze film voor wat het is.

Lodi Meijer

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 9 februari 1990