Harriet (2019)

Regie: Kasi Lemmons | 125 minuten | actie, biografie | Acteurs: Cynthia Erivo, Leslie Odom Jr., Joe Alwyn, Clarke Peters, Vanessa Bell Calloway, Omar J. Dorsey, Henry Hunter Hall, Tim Guinee, Nick Basta, Joseph Lee Anderson, Antonio J Bell, CJ McBath, Alexis Louder, Aria Brooks, Janelle Monáe, Zackary Momoh, Frank Riley III, Daphne Reid, Jenna Marie Hess, Kathryn Tkel, Vondie Curtis-Hall

Araminta “Minty” Ross (gespeeld door Cynthia Erivo), die later haar naam verandert naar Harriet Tubman, is een slaaf op de plantage van een rijke familie in de staat Maryland. Haar echtgenoot is (in theorie, in de praktijk wat minder) een vrij man, en samen doen ze een verzoek om Minty ook op vrije voeten te stellen zodat ze een gezin kunnen starten. Edward Brodess, patriarch van de rijke familie en eigenaar van Minty, wil hier niets van weten en keurt het verzoek af. Gedreven door visioenen besluit Minty om te ontsnappen en zelf de vrijheid op te zoeken. Als dat na veel obstakels en omwegen lukt, kan Minty niet met de gedachte leven dat haar familie wel nog veroordeeld is tot een leven als slaaf. Ze keert terug om haar familieleden, en in het proces ook andere slaven, te bevrijden.

‘Harriet’ is een indrukwekkend verhaal over een belangrijk stukje geschiedenis van de Verenigde Staten. Dat er niet eerder een film over Harriet Tubman is verschenen is dan ook verbazingwekkend. Momenten in de film zijn pijnlijk en moeilijk om te zien, het zijn momenten waarop je liever zou wegkijken, maar ook dat is belangrijk om te laten zien. Het leven van slaven in de negentiende eeuw was afschuwelijk. ‘Harriet’ vertelt het verhaal over één vrouw die dapper genoeg was om daar tegenin te gaan op een aangrijpende en krachtige manier. De visioenen die Minty door de gehele film ervaart doen hier echter enigszins afbreuk aan. Ze voegen een soort bovennatuurlijke tint aan de film toe die totaal overbodig aanvoelt en je op momenten zelfs uit het verhaal haalt. Maar desondanks is het een boeiend en meeslepend verhaal, met een prachtig decor en artistiek gefilmde shots.

Voor Erivo, die tot voor kort voornamelijk acteerde op het toneel, is ‘Harriet’ een van haar eerste speelfilms en haar eerste hoofdrol in een film. Hoewel theateracteurs nog wel eens in de valkuil van het over-acteren willen vallen, is daar bij het subtiele en oprechte spel van Erivo niets van te merken. Haar indrukwekkende acteerwerk is dan ook een van de hoogtepunten van de film. Ook de soundtrack, waarin goed gebruik wordt gemaakt van Erivo’s fantastische zangstem, verdient complimenten. De muziek, ondanks dat deze soms wat bombastisch en over de top is, draagt absoluut bij aan de emotionele beleving van de film.

Arike Vertegaal

Waardering: 3.5