Harry Potter and the Order of the Phoenix – Harry Potter en de Orde van de Feniks (2007)

Regie: David Yates | 138 minuten | drama, avontuur, familie, fantasie | Acteurs: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Helena Bonham-Carter, Brendan Gleeson, Imelda Staunton, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, Emma Thompson, Tom Felton

‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ is alweer het vijfde deel in de populaire ‘Harry Potter’ serie. Zelfs na de vier vorige successen weet ook dit deel weer verrassend uit de hoek te komen, mede dankzij de mogelijkheid een deel in 3D te bekijken (IMAX).

Net als het boek begint ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ zonder opbouw meteen al duister en onheilspellend. Dat onderbuikgevoel dat er iets radicaals staat te gebeuren laat je niet los en mede daarom is de film waarschijnlijk niet geschikt voor de allerkleinsten. De film – net als de karakters en acteurs – is zo op weg naar de climax, een stuk volwassener, dreigender en serieuzer dan voorgaande delen. Voor een deel zal dit betekenen dat het ‘magische’ van Hogwarts eraf is; het is lang niet allemaal meer leuk en aardig met soms een spreukje. Hoewel er af en toe toch plaats is voor een grapje hier en daar, blijft de zwarte ondertoon overduidelijk de sfeer bepalen – zoals vele lezers en fans kunnen beamen. Het verhaal, evenals de personages, is meegegroeid met zijn oorspronkelijke fans, en zal nog steeds jong en oud weten te betoveren.

Zoals gezegd: Harry, Ron en Hermione zijn ouder, maar ook wijzer. Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson zijn niet alleen volwassener, maar weten zich steeds meer te bewijzen als serieuze acteurs. Vooral in Watson schuilt een megaster in de dop. De rol van hun schoolgenoten is jammer genoeg nog meer geslonken, hoewel het ditmaal een stuk minder erg is dat het verhaal voornamelijk gefocust is rond Harry Potter en Voldemort.

Wat opvalt is dat er deze keer ook weer behoorlijk wat nieuwe personen worden geïntroduceerd, waaronder één van de meest gehate personen – die nog wel aan de ‘goede’ kant staat. Te weten: Dolores Umbridge, een nieuwe docente Verweer Tegen de Zwarte Kunsten en secretaris-generaal van de Minister van Toverkunst. In haar zuurstokroze kleding, netjes gekapte haar en gepruilde lippen lijkt deze kattenliefhebster geen vlieg kwaad te doen. Maar schijn bedriegt en deze zure dame kan behoorlijk katten; vooral op Harry en ieder die hem ook maar bij staat. Imelda Staunton is eng overtuigend en haalt het bloed onder je nagels vandaan met het vreselijke kuchje dat ze laat horen als iets haar niet zint. Om in de categorie ‘slechteriken’ te blijven; ook ‘nieuw’ is Bellatrix Lestrange, een nicht van Harry’s peetvader Sirius Black. Helena Bonham Carter is perfect als de doorgedraaide heks die uit Azkaban weet te ontsnappen. Haar ervaring met werken onder een regisseur die van morbide films houdt (Tim Burton) weet ze goed te gebruiken om net die twist aan Bellatrix te geven die haar nóg enger maakt.

Niet bepaald eng, maar wel bijzonder, is Grawp; halfbroer van Hagrid en tevens een enorme reus. Acteur Tony Maudsley spendeerde lange tijd in de opnamestudio’s om hem tot leven te brengen. Grawp is nu een combinatie van special effects en motion capture, maar toch weet Maudsley op de een of andere manier deze onschuldige, naïeve goedzak – die zich nog geen tien seconden op iets kan concentreren – tot leven te wekken. Anders dan de Dementors die juist de ziel uit je lichaam zuigen… Voor de opnames was er een full-size hoofd nagebouwd zodat de acteurs iets hadden om tegen te spelen, wat er aan heeft bijgedragen dat alles er zo natuurlijk mogelijk uit ziet.

Maar van iedereen is de meest opvallende nieuwkomer is Nymphadora Tonks (de onbekende ontdekking Natalia Tena). Niet alleen haar begaafdheid om te transformeren (ze is immers ‘transformagiër’) valt op, ook haar prachtige uitstraling en talent. Helaas blijft haar rol in deel vijf bescheiden – maar wanneer ze te zien is spettert ze van het scherm. Natalia Tena is zeker wel een actrice die je in de toekomst vaker zult tegenkomen!

Echt spectaculair wordt ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’, zodra het einde in zicht is en de climax nadert. Het onderbuikgevoel komt steeds sterker naar boven en wanneer de tijd voor de confrontatie daar is wordt het publiek getrakteerd op adembenemend magische vechtscènes (zeker als je het in 3D voorgeschoteld krijgt). De special effects worden met de film beter, spectaculairder en overtreffen ieders stoute droom.

Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ een film is van alleen maar superlatieven. Maar goede acteurs en een spannend en onderhoudend verhaal zijn natuurlijk niets zonder regisseur. Daarom ook veel lof voor David Yates, die niet heel erg spraakmakende films op zijn naam heeft staan. Geen wonder dat hij ook voor deel zes ‘Harry Potter and the Half-Blood Prince’ heeft mogen tekenen. Eén ding is zeker: als die ook maar iets in de buurt komt van deze fantastische verfilming dan zal de fan tevreden zijn.

Tessa Obbens

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 11 juli 2007