Hart Beat (2016)

Recensie Hart Beat CinemagazineRegie: Hans Somers | 90 minuten | komedie, drama, familie | Acteurs: Vajèn van den Bosch, Stephanie van Eer, Rein van Duivenboden, Monsif Bakkali, Jelka van Houten, Martijn Fischer, Vivienne van den Assem, Eric van Sauers, Holly Mae Brood, Bas Hoeflaak, Geza Weisz, Britt Scholte, Tara Hetharia, Joy Wielkens, Hans Somers, Lisa Lapré, Sander Plukaard, Yannick Jozefzoon, Barbara Pouwels

Voor iedereen die ouder is dan pak ‘m beet vijfentwintig jaar is Rein van Duivenboden nou niet direct een naam die een belletje doet rinkelen. Maar de beeltenis van de jonge Brabander siert menig tienermeisjeskamer. Van Duivenboden maakte van 2011 tot 2016, samen met drie andere jongens die hij kende van de audities van de tv-talentenjacht ‘The Voice Kids’, deel uit van de boyband MainStreet. Het viertal deed in 2012 mee aan het Junior Songfestival en scoorde een aantal hits. MainStreet schreef bovendien geschiedenis door in 2013 als eerste jongensband met hun debuutalbum op nummer 1 binnen te komen in de Nederlandse albumhitparade. Het succes van de jongens kende geen grenzen – ze stonden in het voorprogramma van Justin Bieber, vlogen als ambassadeurs van de vrijheid het land door om op te treden op bevrijdingsfestivals, er kwam een biografie en een documentaire – maar aan alles komt een einde. En dus werd er in 2016, tot groot verdriet van alle fans (die zichzelf ‘Mainiacs’ noemen), een afscheidsconcert gegeven. Met het uiteenvallen van de groep kunnen de jongens hun school afmaken. Bovendien is er ruimte voor een nieuwe carrière. Als acteur bijvoorbeeld, moet Van Duivenboden gedacht hebben. Hij heeft de hoofdrol in de tienerfilm ‘Hart Beat’ (2016) van acteur/regisseur Hans Somers. Overigens deed ook een ander lid van MainStreet, Daan Zwierink, auditie, maar hij delfde het onderspit tegen zijn oude maatje.

Mik (Rein van Duivenboden) is de droom van elk tienermeisje: de razend populaire zanger heeft hordes fans die er een moord voor zouden doen om hem te kunnen ontmoeten. Toch is er één meisje dat niet bepaald wakker ligt van Mik, en dat is Zoë (Vajèn van den Bosch). Zij is vooral bezig met de situatie thuis. Haar vader (Martijn Fischer) is muzikant. Zoë schreef altijd liedjes met hem, die ze samen zongen. Maar Zoës moeder (Jelka van Houten) heeft ontdekt dat hij haar bedrogen heeft met een jongere vrouw en heeft hem de deur gewezen. Zoë heeft het er moeilijk mee en besluit voor zichzelf dat ze geen muziek meer wil maken. Maar dan wordt ze op een regenachtige dag aangereden door de tourbus van Mik. Gelukkig komt ze er zelf goed van af, maar haar fiets is total loss. Onmiddellijk eist ze een nieuwe van de van het ongeluk geschrokken Mik. Ze is totaal niet onder de indruk van zijn sterrenstatus en vindt hem maar een ‘glitterbal’. Mik belooft een nieuwe fiets voor haar te regelen, maar doordat zijn manager (Viviënne van de Assem) hem steeds achter de broek zit, komt het er maar niet van. In de dagen die volgen, komt Zoë Mik steeds weer tegen. Enerzijds omdat zij haar fiets wil, anderzijds omdat Mik haar stiekem best wel leuk vindt. En naarmate ze meer met elkaar omgaan, blijken ze meer met elkaar gemeen te hebben dan Zoë in eerste instantie dacht. De mensen in hun omgeving zijn echter niet van plan de twee nader tot elkaar te laten komen, ieder om hun eigen redenen.

‘Hart Beat’ is een muzikale film voor zwijmelmeisjes. Het verloop van het plot is bijzonder voorspelbaar en de personages zijn clichématig. Vooral de volwassen rollen zijn zo plat als een dubbeltje. En dat terwijl bijvoorbeeld Van Houten, Fischer en ook Eric van Sauers (die een platenbons met dollartekens in de ogen speelt) in het verleden hebben bewezen echt wel wat te kunnen. De jongere garde komt er niet veel beter van af. Zowel Zoë als Mik hebben een ‘sidekick’ die nogal op de zenuwen werkt (respectievelijk een jaloerse aanstelster die hun vriendschap aan een waslijst aan regeltjes ophangt en een nietsnut die meent talent te hebben als rapper) en Holly Mae Brood duikt op in een uitvergrote rol als diva met een tekort aan talent maar een overschot aan kapsones. En Rein van Duivenboden heeft een leuk koppie en een redelijke stem, maar hij kan echt nog wel wat acteerlessen gebruiken. Het contrast met Vajèn van den Bosch, de enige die iets van haar rol weet te maken, is groot. Van den Bosch is nog jong maar heeft al de nodige ervaring op film-, tv- en theatergebied en beschikt over een prachtige stem. Van enige chemie met Van Duivenboden is geen sprake, maar dat ligt niet aan haar.

Het is dan ook dankzij Van den Bosch dat ‘Hart Beat’, ondanks zijn middelmatigheid, prima wegkijkt. Verplaats je in de doelgroep – tienermeisjes die dromen van een Justin Bieber-achtig type dat hen meeneemt in zíjn wereld – en stel je verwachtingen bij, dan is het allemaal zo slecht nog niet.

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 12 oktober 2016
DVD-release: 29 maart 2017