Hartenstraat (2014)

Regie: Sanne Vogel | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Marwan Kenzari, Bracha van Doesburgh, Benja Bruijning, Egbert Jan Weber, Nadia Koetje, Georgina Verbaan, Jan Kooijman, Kees Boot, Susan Visser, Rifka Lodeizen, Gigi Ravelli, Dirk Zeelenberg, Kitty Courbois, Sieger Sloot, Hannah Hoekstra, Frits Lambrechts, Terence Scheurs Tygo Gernandt

In de wereld van het internetdaten zijn de regels simpel. Iedereen post enkel zijn of haar meest flatteuze foto’s, iedereen houdt van strandwandelingen of de geur van vers gemaaid gras en 99% van de leden vindt “The Shawshank Redemption” de beste film ooit gemaakt. Door dit oerwoud aan middelmaat moet de alleenstaande vader Daan zich heen worstelen op zoek naar ware liefde. En hij is niet de enige.

Het is een bedrijvig straatje, de “Hartenstraat” in Amsterdam. Pittoresk, het hart van de Negen Straatjes en zeer geliefd onder hippe shoppers. Zo ook bij Katje. Haar oppervlakkige leven is perfect. Ze heeft een mooi huis, een knappe vriend en is eigenaresse van meerdere succesvolle kledingwinkels waarvan er eentje naast de delicatessenzaak van Daan zit. Met plaagstootjes probeert hij de modeontwerpster wat te laten ontdooien, maar ze geeft hem “the cold shoulder”. Daan is naast traiteur ook vader van de achtjarige Saar. Zijn dochter vindt dat het tijd wordt voor een leuke vrouw in het leven van haar vader. Even verderop in het straatje proberen geliefden Rein en Jacob hun ingedutte relatie wat meer passie te geven door te rommelen op Grindr en Aart, een ras-Amsterdammer, trekt de stoute schoenen aan. Hij vraagt Bep, de gereserveerde oma van Katje, mee uit. Aan romance geen gebrek in dit kleine smalle straatje…

Als Katje de roddel opvangt dat Daan zich op aanraden van zijn oversekste vriend Bas heeft ingeschreven op een datingsite, begint er iets te knagen. Als absolute tegenpool van Daan maakt ze een anoniem profiel aan en gooit ze een lijntje uit. Ze kiest voor een zachtaardige aanpak en dat werkt. Hij hapt…maar wat voor vangst heeft hij zojuist aan zijn haak geslagen?

De combinatie van romcom van eigen bodem en een vrachtlading aan BN-ers kan soms verkeerd uitpakken. Dit was pijnlijk te zien in ‘Boerenliefde’ van Steven de Jong uit 2013. Maar bij speelfilm ‘Hartenstraat’ van regisseuse Sanne Vogel werkt deze formule prima. Het resultaat is een frisse, vrolijke zomerfilm die ondergedompeld is in de dorpse ambiance van de Negen Straatjes van onze hoofdstad. Een verrassend verhaal vertelt ‘Hartenstraat’ niet, want de plot is vrij voorstelbaar. Is dat erg? Nee. De kleurrijke en goed uitgewerkte karakters laten een vleugje zomer in je gedachten achter. Tezamen met de titelsong “Street of Hearts” van singer/songwriters Niels Geusebroek en Coby Grant en muziek van producer Perquisite is ‘Hartenstraat’ een geslaagd Nederlands antwoord op zwijmelfilms als ‘Love Actually,’ ‘Notting Hill’ en Bridget Jones.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 maart 2014
VOD-release: 9 september 2014
DVD- en blu-ray-release: 23 september 2014