Haun (2002)

Regie: Michael R. Roskam | 9 minuten | actie | Acteurs: Fabrice Boutique, Hans Knaepen, Francois Brice, Sam Louwyck

Vreemder dan ‘Haun’ vind je ze niet. In deze eerste vingeroefening van Michaël R. Roskam wordt er veel met stijl – en minder met inhoud – gestoeid.

Een groep mannen gedraagt zich als beesten. Ze vallen mensen aan en gebruiken veel geweld, waarna ze hard weglopen. Wat bezielt hen?

In negen minuten een verhaal vertellen, valt niet mee. In die beperkte tijd moet je personages introduceren, een verhaal vertellen en een spanningsboog creëren. ‘Haun’ probeert dat te doen, maar slaagt daar niet in. Na afloop zit je met een hoop vragen waar geen bevredigend antwoord op komt. Waarschijnlijk is dat juist de bedoeling, maar het laat je wel met een onbevredigend gevoel achter. Was dit alles?

Roskam slaagt er wel in om zijn nihilistische film aantrekkelijk te presenteren. Zijn videoclipmontage en bijzondere cameraopstellingen zorgen voor een dynamisch geheel. Wat hij nu precies wil vertellen, blijft onduidelijk. Maar hey, de doorsnee videoclip heeft ook geen verhaal en mensen smullen ervan. ‘Haun’ is geen aanrader, maar is wel een aardig relikwie. Hier is de filmcarrière van Roskam mee begonnen. Dankzij zijn indrukwekkende speelfilmdebuut ‘Rundskop’ is hij ineens een regisseur om in de gaten te houden geworden. Leuk dat deze kortfilm op de dvd van Roskams bioscoopdebuut is beland. Zo kun je zien hoe de meester begonnen is.

Frank v.d. Ven