Haunted Mansion (2023)

Recensie Haunted Mansion CinemagazineRegie: Justin Simien | 123 minuten | komedie, drama, avontuur | Acteurs: LaKeith Stanfield, Rosario Dawson, Owen Wilson, Tiffany Haddish, Danny DeVito, Jamie Lee Curtis, Chase Dillon, Jared Leto, J.R. Adduci, Creek Wilson, Ben Bladon, Lindsay Lamb, Charity Jordan, Fedor Steer, Terence Rosemore, Mike Benitez, Erika Coleman, Christopher Winchester, Jo Koy, Antonino Paone

Twintig jaar geleden verschenen twee films die gebaseerd waren op populaire Disney-attracties. ‘Pirates of the Caribbean’ werd met meerdere films een doorslaand succes, ‘The Haunted Mansion’ met Eddie Murphy een flop. Twintig jaar later doet Disney met een kersvers verhaal rondom het spookhuis een nieuwe poging.

Als Gabbie (Rosario Dawson) met haar zoon Travis (Chase W. Dillon) intrek neemt in een gigantisch huis, komen ze er snel achter dat er geesten rondwaren. Er is geen ontsnappen aan, want wanneer ze vertrekken, blijven de geesten hun volgen. Ze schakelen hulp in en komen via via uit bij Ben (Lakeith Stanfield). Hij heeft camera’s ontwikkeld die geesten vast zouden kunnen leggen. Het probleem is dat Ben totaal niet gelooft in geesten en het maar flauwekul vindt. Totdat ook hij wordt achtervolgd door de spoken. Ze belemmeren hem in zijn leven en daarom besluit hij terug te keren naar het vervloekte huis. Aangevuld met een priester, een medium en een professor bestrijden ze aldaar het mysterieuze kwaad.

De nieuwe variant van de film kent een flinke sterrencast. We zien Lakeith Stanfield, Rosario Dawson, Owen Wilson en Tiffany Haddish, maar ook iconen als Danny DeVito en Jamie Lee Curtis. Acteurs waarvoor je naar de bioscoop gaat. De realiteit ligt echter iets anders. Niemand komt lekker uit de verf, geen enkel dialoog weet een gevoelige snaar te raken en de vele grapjes raken kant noch wal. De plot heeft weinig interessants te vertellen en blijft erg oppervlakkig. Er zit een aspect in het verhaal dat voor emotionele lading wil zorgen, maar dit komt totaal niet over.

Liefhebbers van de welbekende darkride zullen veel herkenbaarheid aantreffen. Er zitten tal van easter eggs in verstopt en de bekendste aspecten uit de attractie vinden we allemaal terug in de film. Dit is niet voldoende om ‘Haunted Mansion’ een goede film te noemen. Het is een van de grotere Disney-releases van het jaar, en wederom stelt het bekendste entertainmentbedrijf ter wereld ietwat teleur. Waar zijn de films die jong en oud konden bekoren? Dit keer geen echte remake, maar wel weer een compleet gebrek aan originaliteit. Ja, het ziet er mooi uit, en ook de muziek weet wat sfeer te scheppen, maar het is allemaal niet genoeg.

Voor kinderen zal deze film, ondanks haar vrij eng ontworpen spoken, best leuk zijn. Voor volwassenen is de plot echter veel te dun. Elk stukje verhaal kun je vanaf het eerste moment volledig uitstippelen, en dat zorgt ervoor dat je te weinig geprikkeld wordt. Het mag best wat meer schuren. Ook bij Disney. Gelukkig hebben we de attractie nog.

Sjoerd Crins

Waardering: 2

Bioscooprelease: 26 juli 2023