Haunted Spooks (1920)

Regie: Alfred J.Goulding, Hal Roach | 25 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, Wallace Howe

Een jongeman (Harold Lloyd) heeft de zoveelste enige, ware liefde aan zijn neus voorbij zien gaan en besluit uit wanhoop hij een einde aan zijn leven te maken. Zo probeert hij zich met een waterpistool van het leven te beroven en een verdrinkingsdood is ook nog niet zo’n slecht idee, maar uiteindelijk doet hij zijn best om aangereden te worden en gaat zo op de weg liggen dat succes verzekerd zou moeten zijn.

De chauffeur van de auto kan echter nog op tijd stoppen, maar is woedend. Pas als hij begrijpt dat hij met een levensmoe iemand te maken heeft, klaart zijn humeur op en hij haalt de jongeman over om dan maar te trouwen met zijn cliënte die binnen een paar uur een echtgenoot moet hebben om haar erfenis veilig te stellen. De jongeman stemt hiermee in, maar de oom van het meisje heeft een paar snode plannen om de eerste nacht van het jonge echtpaar in het huis dat het meisje heeft geërfd ook meteen de laatste te laten zijn.

Een grappige film die het vooral moet hebben van de nachtelijke avonturen met daarin veel misverstanden en botsingen in het donker en de grappen zijn vooral fysiek. Kortom, prima vermaak, maar het meest memorabele aspect van deze film is zonder twijfel dat Harold Lloyd halverwege het draaien zwaar gewond is geraakt door een ongeluk met wat een nepbom had moeten zijn. De opnames zijn langdurig stilgelegd en vanaf het moment dat hij weer aan het werk is gegaan, heeft hij in al zijn films een handschoen met protheses gedragen om te maskeren dat zijn rechterhand mismaakt is gebleven. Maar een vakman als Harold Lloyd laat zich natuurlijk niet door wat lichamelijk ongemak weerhouden om de ene film na de andere te maken. Als reactie op zoveel arbeidsethos en liefde voor het vak past alleen grenzeloze bewondering.

Diana Tjin-A Cheong