Haunted Village-Arang (2006)

Regie: Sang-hoon Ahn | 93 minuten | horror, thriller | Acteurs: So-yeong Choo, Won-jung Jeong, Ok-bin Kim, Dong-Wook Lee, Jong-su Lee, Yun-ah Song

Na de opeenstapeling van Aziatische horrorclichés in de warrige openingsbeelden, besef je al snel dat ‘Haunted Village’ niet de meest originele film is die je in je leven zult kijken. Scholieres in traditionele schooluniformen, spooky filmopnames, een mysterieus meisje met bloeddoorlopen ogen én meterslang zwart haar: het passeert allemaal wederom de revue.

De bleke spookmeisjes met de lange zwarte lokken zijn min of meer uitgegroeid tot de Aziatische tegenhanger van de psychopaten met kapmessen in kettingzagen in de eindeloze reeks Hollywoodslashers. Maar wél met het verschil dat – ondanks alle clichés – de horrorfilms uit Azië door de bank genomen met zorg zijn geproduceerd: de producties bevatten veelal stijlvolle shots en een sfeervolle soundtrack. Helaas ontberen de ‘A-horrors’ net als alle slashers geregeld overtuigende dialogen en acteurs die ze enigszins geloofwaardig kunnen oplepelen.

Dit gaat helaas ook op voor het Koreaanse ‘Haunted Village’, waarin de vrouwelijke rechercheur So-young en haar rookie partner Hyun-ki een aantal mysterieuze moordpartijen trachten op te lossen. Misschien speelt de vertaling van het Koreaans naar het Nederlands de film parten, maar met onderstaande dialogen win je niet gauw de sympathie van de kijker:

Hyun-ki: ‘Waarom ben je politieagent geworden? Dat wordt een meisje niet zomaar.’

So-young: ‘Hoezo niet?’

Hyun-ki: ‘Geen idee. Sorry…’

Ondanks deze gebrekkige communicatie tussen de twee, komen ze een heel eind met het vinden van aanwijzingen, die uiteindelijk in de richting wijzen van het alom bekende bleke meisje met gestaag groeiend zwart haar. Ze verschijnt zodra onfortuinlijke mannen een vreemd e-mailbericht openen, met daarin foto’s van een zogenaamd zoutdorp. Wie is deze angstaanjagende dame en waarom is ze vastberaden om haar slachtoffers om te brengen? Het is een bekend recept, maar regisseur Sang-hoon Ahn voorziet de film van een detectivetintje, in plaats van puur op de schrikmomenten te leunen. Bovendien bevat ‘Haunted Village’ een verrassende ontknoping, vergelijkbaar met de uitstekende Thaise horrorfilm ‘Shutter’ (2004). Of deze overeenkomsten geheel toevallig zijn, is nog maar de vraag… maar Sang-hoon Ahn levert met ‘Haunted Village’ een veelbelovend speelfilmdebuut af.

Wouter Westerhof