Haute couture (2021)

Recensie Haute couture CinemagazineRegie: Sylvie Ohayon | 100 minuten | drama | Acteurs: Nathalie Baye, Lyna Khoudri, Pascale Arbillot, Claude Perron, Soumaye Bocoum, Adam Bessa, Alexandrina Turcan, Romain Brau, Claudine Vincent, Farida Ouchani, Virgile Bramly, Saïd Benchnafa, Hady Berthe, Sandra Choquet

‘Haute couture’ is een feelgoodsprookje met een interessant uitgangspunt. Esther – een alleenstaande Parijse naaister van middelbare leeftijd (Baye) wordt door een moslimtiener in de metro beroofd van haar tas. Deze Jade (Khoudri) – vooral mantelzorger voor haar eigen moeder in ‘la banlieue’, brengt de tas vervolgens terug; de twee gaan uit eten in een duur restaurant, en hieruit ontstaat een schurende band.

De film komt zeer vlot op gang, met het bovenstaande als basis; we moeten ons door wat archetypische tegenstellingen heen worstelen. Zo geeft Jade haar vriendin na de diefstal een collier uit de gestolen tas, zonder te beseffen dat het een Joods teken betreft. Drama vraagt simplificatie van de werkelijkheid – zeker feelgood, je moet echter niet teveel versimpelen voor de kijker.

Regisseur Ohayon heeft een enkel tienerdrama op haar rekest, en dat lijkt hier ook het geval. Wellicht dat de ervaren karakteractrice Baye – een zeventiger met meerdere Césars in de kast (u kunt haar kennen van de films van Xavier Dolan), graag meewerkt aan dit soort producties en een internationale distributeur van Franse films er brood in ziet.

Baye draait op de automatische piloot, als kribbig atelierhoofd vlak voor haar pensioen bij Dior. Ze wil het meisje helpen als stagiaire. De geschetste situatie is liefdevol uitgewerkt – net als het uitgangspunt. Ohayon is overduidelijk een acteursregisseur, maar ontbeert de autoriteit om de film naar een hoger plan te tillen.

Niets mis mee, in jeugdfilmverband; als feelgood voor de Franse bioscopen doet ‘Haute couture’ ook wat verwacht zou mogen worden. Een dergelijke Nederlandse film zou echter niet in de filmhuizen belanden. Waarschijnlijk gokt men hier op kwalitatieve vooroordelen over Franse films, als volwassen drama is ‘Haute couture’ iets te licht van gewicht.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 februari 2022