He Loves Me. He Loves Me Not – À la folie… Pas du tout (2002)

Regie: Laetitia Colombani | 91 minuten | romantiek, thriller | Acteurs: Audrey Tautou, Samuel Le Bihan, Isabelle Carré, Clément Sibony, Sophie Guillemin, Eric Savin, Michèle Garay, Élodie Navarre, Catherine Cyler, Mathilde Blache, Charles Chevalier, Michael Mourot, Yannick Alnet, Nathalie Krebs, Sophie Vaslot

De Franse film ‘He Loves Me. He Loves Me Not'(‘À la Folie… Pas du Tout’) vertelt op een prachtige manier het quasi-romantische verhaal van studente Angelique en de volwassen Loïc, waarin schijn bedriegt en suggestie alles is.

Het is cliché; elk verhaal heeft (minstens) twee kanten. Maar dat weet Laetitia Colombani met deze film wel erg duidelijk te stellen. De eerste helft wordt de kijker getrakteerd op een liefdesontwikkeling tussen een jonge studente Angelique (Audrey Tautou) met een veelbelovende toekomst en een getrouwde chirurg (Samuel le Bihan), verteld vanuit het oogpunt van de verliefde studente. Op het eerste gezicht een romantisch familieverhaal. Maar langzaamaan verandert de toon en wordt alles anders. Angelique transformeert in een mum van tijd van een lief, onschuldig, verliefd meisje naar een gepassioneerde, obsessieve en gevaarlijke vrouw. Wat eerst een familiefilm leek, is nu veranderd in een spannende thriller en de gemakkelijke bank zit op eens een stuk minder lekker.

Audrey Tautou – bekend van de erg populaire film ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’ en ‘The Da Vinci Code’ – speelt de sterren van de hemel. Haar acteerwerk is natuurlijk en subtiel, vooral haar ogen spreken boekdelen. Naarmate de plot vordert en de netten sluiten trekt ze de kijker steeds dieper mee in een web van leugens en waanbeelden. Het is moeilijk niet te sympathiseren met het onschuldig lijkende meisje met grote lieve reebruine ogen.

Een moeilijke opgave voor Samuel le Bihan (chirurg Loïc) om daar tegenover te staan, maar hij blijft overeind. Loïc is het liefdesobject van Angelique en dus de persoon waar de hele film eigenlijk om draait. Hij is getrouwd met Rachel (een mooie bijrol van Isabelle Carré) en beiden zijn in verwachting van hun eerste kindje. Maar ze kunnen er niet rustig van genieten en hun relatie wordt ernstig op de proef gesteld door de aanwezigheid van Angelique. Le Bihan is meer dan overtuigend in zijn rol als gekwelde man die er bijna aan onderdoor gaat. Hij weet, net als Audrey Tautou, de sympathie van de kijker te winnen, maar tegelijkertijd afgunst te wekken. Dit blijft de gehele film een spel voor de gevoelens van de kijker, liefde en haat liggen immers dicht bij elkaar…

‘À la Folie… Pas du Tout’ vertelt dus tweemaal hetzelfde verhaal, maar dit maakt het niet saai. De open vragen uit de eerste versie die blijven liggen, worden beantwoord in de tweede, en er zijn nog meer verrassingen die de spanningsboog goed aangespannen houden.

Een sprookjesachtig donkere film vol duistere geheimen. Aanrader!

Tessa Obbens