He Named Me Malala (2015)
Regie: Davis Guggenheim | 88 minuten | documentaire | Met: Malala Yousafzai, Ziauddin Yousafzai, Toor Pekai Yousafzai, Khushal Yousafzai, Atal Yousafzai
Met haar zeventien jaar is ze de jongste winnares voor de Nobelprijs van de Vrede: Malala Yousafzai. Geroemd vanwege haar toewijding voor gelijke rechten voor jongens en meisjes. Regisseur Davis Guggenheim komt na ‘An Inconvenient Truth’ met een portret van het meisje dat de strijd aangaat met de Taliban en andere strijdkrachten in de wereld.
Vernoemd naar de Afghaanse legende Malalai groeit ze op in Swat Valley in Pakistan. De legende laat een meisje zien die de strijd aan gaat op het slagveld in de oorlog met Engeland. Je kunt beter vechten als een leeuw dan leven als een slaaf. Het is alsof de legende voor haar is geschreven. Guggenheim toont deze beelden, net als de overige herinneringen aan het verleden, in animatievorm. De grootste bron van inspiratie voor haar strijd is haar vader. Hij was destijds leraar in Pakistan en spreker voor gelijke rechten. De komst van de Taliban zorgde ervoor dat het gezin zich aan moest passen. Meningen uiten die tegen de idealen van de Taliban zijn, kon gevaarlijk zijn. Malala wordt gevraagd een anoniem blog bij te houden over de gebeurtenissen in het land. Vanuit deze positie gaat ze steeds een stapje verder en pleit uiteindelijk voor de camera’s voor gelijke rechten. De Taliban hebben op dat moment nog nooit een aanslag gepleegd op een kind en aan die gedachte wordt vastgehouden. Helaas is de vijftienjarige Malala de eerste. Een aanslag wordt gepleegd op haar schoolbus, Malala raakt zwaargewond door een kogel in haar hoofd en het is zeer de vraag of ze het wel gaat halen.
Na de aanslag moet ze helemaal opnieuw beginnen en moet het gezin Yousafzai vluchten. Tegenwoordig woont Malala samen met haar familie in het Engelse Birmingham, waar ook de interviews plaatsvinden. Samen met haar familie blikt ze terug op haar verleden, op de aanslag en de toekomst. Ze reist nu de hele wereld over en komt met allerlei wereldleiders in aanraking. Leidt ze nog wel een normaal leven als zeventienjarige? Ze vindt zelf van wel. Helaas moet ze ook gewoon huiswerk maken, speelt ze spelletjes met de familie en kan heel verlegen worden wanneer er knappe mannen worden bekeken op internet.
Voorzichtig wordt ook gevraagd of ze dit zelf allemaal wel wil, want ze wordt toch een beetje gezien als de spreekbuis van haar vader. Die had immers zelf de droom om op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Resoluut antwoordt ze dat iedereen een keuze heeft: zwijgen of opstaan. Guggenheim toont dan ook de tegenstrijdigheden binnen de familie. Verplicht verhuizen en ergens in een totaal andere wereld opnieuw beginnen, dat doet ook verdriet. Echt de diepte in gaan doet Guggenheim helaas niet, het blijft vrij op de oppervlakte. De afwisseling tussen animatie, interviews en televisiebeelden zorgt echter wel voor een mooie compilatie. In dit geval wordt niet alleen de situatie van Malala geschetst, maar brengt Guggenheim ook deels de werkwijze van de Taliban in beeld. En dat zou er voor moeten zorgen dat er mensen opstaan in onze wereld. De boodschap van deze documentaire is dat haar verhaal niet uniek is en juist daarom dient het gedeeld te worden. Echter, dat is misschien een beetje kort door de bocht in de hedendaagse samenleving.
Marjolein Linstra
Waardering: 3
Bioscooprelease: 5 november 2015
VOD-release: 1 maart 2015
DVD-release: 2 maart 2016