Headhunters-Hodejegerne (2011)

Regie: Morten Tyldum | 98 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau, Julie R. Ølgaard, Kyrre Haugen Sydness, Reidar Sørensen, Nils Jørgen Kaalstad, Joachim Rafaelsen, Gunnar Skramstad Johnsen, Lars Skramstad Johnsen, Signe Tynning, Baard Owe, Daniel Bratterud, Nils Gunnar Lie, Eivind Sander, Torgrim Mellum Stene

De in Oslo geboren en woonachtige Jo Nesbø is momenteel de bestverkopende thrillerschrijver in Noorwegen. Zijn Harry Hole-reeks vindt internationaal gretig aftrek bij de fans van spannende misdaadthrillers en naar verluidt heeft niemand minder dan Martin Scorsese getekend voor de verfilming van het eerste avontuur rond deze hoofdpersoon (‘The Snowman’). Maar ook zijn boek “Hodejegerne” (“Headhunters”), Nesbø’s eerste boek zonder Harry Hole, scoorde goed bij zowel pers als publiek. Morten Tyldum, eerder verantwoordelijk voor onder andere ‘Buddy’ (2003), nam de regie op zich.

Roger Brown (Aksel Hennie) is een succesvolle headhunter. Hij is klein (slechts 1 meter 68), heeft een mooie blonde echtgenote, Diana (Synnøve Macody Lund), die ruim een kop groter is. Zij is eigenares van een kunstgalerie. Roger heeft een verkwistende levensstijl, rijdt in een dure auto, woont in een schitterende villa en overlaadt Diana met allerlei dure cadeaus. Zijn salaris is daarvoor niet voldoende, daarom heeft hij bijverdiensten als kunstrover. Zijn opzet is sluw: als headhunter kan hij kandidaten allerlei vragen stellen en zo komt hij op slinkse wijze ook te weten wat deze zoal aan dure bezittingen hebben. Hij weet uiteraard ook wanneer zij niet thuis zijn. Zijn maatje Ove Kikerud (Eivind Sander) is beveiligingsmedewerker en kan – als Roger een origineel kunstwerk wil omruilen tegen een kopie – tijdelijk op afstand de beveiliging uitschakelen.

In de galerie van Diana wordt hij voorgesteld aan Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau). Deze was in het leger antiterrorisme specialist (wat Roger niet weet) en leidde daarna een onderneming in elektronica. Roger ziet daardoor in Clas niet alleen de kandidaat voor een functie als directeur bij een van zijn opdrachtgevers, maar ziet ook mogelijkheden om in één klap financieel onafhankelijk te worden. Clas Greve bezit naar eigen zeggen een kostbaar Rubens schilderij. Roger Brown denkt al zijn problemen op te kunnen lossen als hij de Rubens kan omruilen.

Roger probeert Clas te interesseren in de topfunctie, maar Clas houdt aanvankelijk de boot af. Hij heeft echter een verborgen agenda en wel degelijk interesse. Na de diefstal van de Rubens en een voorbehoud van Roger over de eventuele aanstelling van Clas beginnen de problemen voor Roger pas echt. Clas blijkt niet de onschuldige zakenman te zijn voor wie hij zich uitgaf en schuwt geen enkel middel om zijn eigen geheime doel te bereiken. Van diens kant blijkt alles opgezet plan te zijn.

Een in alle opzichten humoristische jacht op leven en dood begint. Opgejaagd en met de dood bedreigd komt Roger letterlijk en figuurlijk diep in de stront. Dit is nog maar het begin: de absurdistische en kolderieke ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op…. Kan dit voor de ‘kleine’ Roger nog goed aflopen?

‘Headhunters’ is vlot gemaakt en goed geacteerd en laveert een beetje tussen actiethriller en komedie. Thema’s zijn verraad, wraak en dodelijke ambitie. De fotogenieke natuur van Noorwegen is op fraaie wijze in de beelden verwerkt. De gebeurtenissen hebben verrassende en soms bizarre wendingen waarbij het bloed soms rijkelijk vloeit in combinatie met een flinke dosis zwarte humor. Het mag dan niet altijd fijngevoelig of vernieuwend zijn, lichtvoetig en vermakelijk is ‘Headhunters’ zeker.

Rob Veerman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 april 2012
DVD- en blu-ray-release: 9 oktober 2012