Heartbound – Heartbound: A Different Kind of Love Story (2018)

Recensie Heartbound CinemagazineRegie: Janus Metz, Sine Plambech | 90 minuten | documentaire

“Hier wonen 926 Thaise vrouwen” lezen we in de eerste minuut van ‘Heartbound’, terwijl op de achtergrond een grauw, Deens landschap te zien is. Deze vrouwen waren hier misschien nooit geweest, ware het niet voor de Thaise koppelaarster Sommai. Deze ervaringsdeskundige ontmoette 25 jaar geleden haar Deense echtgenoot Niels in een Thais prostitutiegebied. Sindsdien blijkt ze bijzonder succesvol in het samenbrengen van arme Thaise vrouwen en eenzame Deense mannen. Wie zijn oordeel over dit soort gearrangeerde huwelijken al klaar heeft, moet deze film zeker een kans geven.

Januz Metz (‘Armadillo’, ‘Borg/McEnroe’) en zijn echtgenote Sine Plambech zijn er met ‘Heartbound’ in geslaagd een ontroerend en intiem portret te schetsen zonder een oordeel te vellen over een aanzienlijk gevoelig onderwerp. We maken kennis met een aantal sympathieke en kleurrijke Thaise vrouwen en ook de aandoenlijke Deense mannen laten zich van hun kwetsbare kant zien. Metz en Plambech volgden gedurende tien jaar vier van deze stellen en nemen ons mee in een rollercoaster van dromen en tegenslagen.

In het begin van ‘Heartbound’ is het niet helemaal duidelijk of er tijdsprongen gemaakt worden, aangezien je dat wel verwacht, wetende dat ze gedurende tien jaar gefilmd hebben. Pas halverwege de film wordt dit duidelijker, wanneer we plotsklaps zeven jaar de toekomst in gaan en de gedateerde beelden plaatsmaken voor een cinematografisch genot voor het oog. Met name de beelden van puberzoon Mark, die door moeder Kae als klein jongetje vanuit Thailand naar Denemarken werd gehaald, zien er zo gelikt uit dat het bijna geënsceneerd aanvoelt.

Na de eerste helft van de film, waarin de personages een soort droomwereld lijken te creëren, wordt er gelukkig – net op tijd – ruimte gemaakt voor de keerzijde van het sprookje. Als kijker heb je dit nodig. Ondanks dat de Deense mannen niet geportretteerd worden als viezeriken en de vrouwen niet als “golddiggers”, besef je maar al te goed dat de beweegredenen van de vrouwen met name voortkomen uit een uitzichtloos bestaan in Thailand. Toch laat de film zien dat er ook oprechte liefde kan ontstaan uit zo’n enigszins gekunstelde band en het niet uit maakt waar je vandaan komt en waar je woont. Het leven en de dood zullen er altijd zijn.

‘Heartbound’ is een liefdevolle film die je de kans geeft om je vooroordelen te heroverwegen. Uiteindelijk zijn er maar weinig dingen echt belangrijk in het leven en misschien is dat wel simpelweg het liefhebben van de mensen om je heen.

Marieke de Vries

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 december 2018