Helen of Troy (1956)

Regie: Robert Wise | 116 minuten | actie, drama, oorlog, avontuur, romantiek | Acteurs: Rossana Podestà, Jacques Sernas, Cedric Hardwicke, Stanley Baker, Niall MacGinnis, Nora Swinburne, Robert Douglas, Torin Thatcher, Harry Andrews, Janette Scott, Ronald Lewis, Brigitte Bardot, Eduardo Ciannelli, Marc Lawrence, Maxwell Reed

Paris is de geliefde zoon van de koning van Troje die aanbiedt op vredesmissie naar Griekenland te varen en zo de spanningen tussen beide militaire grootmachten te laten afnemen. Voorafgaand aan zijn vertrek waarschuwt zijn zusje Cassandra (Janette Scott) voor het grote onheil dat Paris hiermee over Troje zal brengen, maar het is haar lot dat niemand haar voorspellingen gelooft en hij gaat scheep richting Sparta op het Griekse vasteland.  Onderweg steekt een storm op en op Paris na vergaat de hele bemanning. Hij spoelt aan op het strand en als hij de beeldschone Helena ziet, denkt hij dat hij ze de godin Aphrodite is. Zij doet alsof ze een slavin is in het koninklijke paleis en zegt dat ze voorgoed afscheid van elkaar moeten nemen, ook al zijn ze verliefd geworden in die korte tijd dat ze hem verzorgt in de hut van haarvoormalige voedster.

In het paleis van Menelaos zijn de Griekse koningen in vergadering bijeen. Menelaos, maar vooral zijn broer Agamemon (Robert Douglas) staan te popelen om het rijke Troje ten val te brengen en de stad van haar schatten te beroven. In die agressieve sfeer betreedt Paris de zaal en legt zijn vredesplan voor. Hij vindt ook gehoor voor zijn voorstel, maar als Helena nu als koningin van Sparta haar kennismaking met Paris hernieuwt, ziet Menelaos dat zij en Paris verliefd op elkaar zijn. Paris wordt gevangen gezet en Helena helpt hem te ontsnappen. Samen vluchten ze naar Troje wat gelijkstaat aan een oorlogsverklaring. De Griekse koningen reageren hierop door met een vloot van duizend schepen naar Troje te varen waarna de oorlog begint die door Homerus in de Illias is beschreven.

Deze dvd maakt een goede kans een groot verkoopsucces te worden in de gay scene. De opwaaiende, opwindend korte rokjes van de stoere krijgers die glimmen van de (olijf)olie, de nauwelijks verhullende teksten of gebaren, zoals Paris die zijn hand een paar keer op en neer laat gaan langs zijn omhoog gehouden zwaard, en het feit dat werkelijk geen gelegenheid onbenut wordt gelaten om ook onder die rokjes te gluren of anderszins het naakte vlees van deze lekkere boys te etaleren, maakt dit een heerlijk campy product.  Je krijgt twee films voor de prijs van een: een groots opgezette Hollywood productie waarbij niet op geld is gelet en ook niet op een figurant voor de massa scènes meer of minder en een film die niet zou misstaan in de documentaire ‘The Celluloid Closet’ (1995). Heb je nog enige twijfel, kijk dan goed naar het optreden van de Griekse held Achilles die beslist niet de stoere krijger is uit de Illias, maar een ijdel mietje met alle nuffige gebaren die daarbij horen. Erg geestig. Een fijne film voor de zaterdagmiddag die mooi is gemaakt en met indrukwekkende massascènes in die prachtige Hollywood traditie en met een dubbele bodem die weinig subtiel, maar wel erg geestig is.

Diana Tjin-A Cheong