Hellboy II: The Golden Army (2008)

Regie: Guillermo del Toro | 120 minuten | actie, drama, horror, komedie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, James Dodd, John Alexander, Luke Goss, Seth MacFarlane, John Hurt, Jeffrey Tambor, Anna Walton, Brian Steele, Roy Dotrice, Jamie Wilson, Iván Kamarás, Ferenc Elek, Szonja Oroszlán, Oliver Simor, Brian Herring

Het occulte, het bizarre en het vieze. Het zijn zaken die regisseur Guillermo del Toro waardeert in een film. Niet heel verwonderlijk dat hij daarom het aanbod voor ‘I Am Legend’ en de laatste Harry Potter afsloeg om terug te keren naar de verfilming van Dark Horse strip ‘Hellboy’, die hij in 2004 een veelbelovend, doch commercieel onsuccesvolle start had gegeven.

De wereld van Hellboy ís namelijk occult, bizar en vies. Het zal een feest voor Del Toro zijn geweest. De grootste kracht van ‘Hellboy II: The Golden Army’ zit in de prachtige productie die ontsproten is uit het brein van Del Toro. De scène in de trollenmarkt maakt ‘Hellboy II’ wellicht al een DVD-aanschaf waard. Wat een rijkdom aan details en markante karakters. Ook andere onbenoembare wezens in de film gaan de fantasie te boven. Fijn ook dat de regisseur nooit geweld en bloed schuwt, iets wat de vele Marvel-films toch te braaf houdt.

Tussen alle grafische pracht en praal zweeft een matig verhaaltje: De elvenprins Nuada (Luke Goss) heeft genoeg van het vredespact dat zijn vader vroeger met de mensen heeft gesloten. Hij besluit de oorlog te verklaren, en wil met behulp van een magische gouden kroon de macht verwerven over een legendarisch Gouden Leger, dat uiteraard onverwoestbaar is. De gouden kroon bestaat uit losse delen, en het laatste deel is in het bezit van zijn tweelingzuster prinses Nuala (Anna Walton), die de keuzes van haar broer niet goedkeurt. Hellboy -voor zijn vrienden Red- (Ron Pearlman), Liz (Selma Blair) zijn pyrokinetische vriendin en pratende vis Abe Sapien (Doug Jones) moeten derhalve de handen uit de mouwen steken.

Het dunne plot eist wel zijn tol. Omdat de twee liefdesverhalen in ‘Hellboy II’ even vervelend zijn, leunt de film voornamelijk op oh’s en ah’s voor de CGI-effecten. Het is helaas onmogelijk om steeds maar weer onder de indruk te zijn. Zeker tegen het einde van de film, als de zoveelste CGI-scène met veel grandeur van het scherm spat en de clichés zich langzaam opstapelen is een onverschillige gaap niets om je voor te schamen, dat je het maar weet.

Pearlman is een uitstekende Hellboy, de ondersteunende cast valt niet positief of negatief op. De film wordt echter gestolen door Luke Goss, die de beste bad guy ooit in een stripverfilming neerzet. De prins is filosofisch onderlegd, een begaafd zwaardvechter en vooral een karakter wiens motieven glashelder zijn. Een prachtige gek. Omdat de vechtkunsten van de prins zo imponerend zijn is het laatste gevecht tussen Hellboy en Nuada nog een leuk toetje. Overigens laat de film geen misverstand bestaan over een mogelijk vervolg. Die komt.

Caspar Kraaijpoel

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 augustus 2008