Help! (1965)

Regie: Richard Lester | 190 minuten | komedie, fantasie, musical | Acteurs: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Leo McKern, Eleanor Bron, Victor Spinetti, Roy Kinnear, John Bluthal, Patrick Cargill, Alfie Bass, Warren Mitchell, Peter Copley, Bruce Lacey

Een groep gelovigen staat op het punt een mensoffer te brengen aan de door hen aanbeden godin Kaïli. Het vrouwelijke slachtoffer is daarvoor in het rood gehuld en van top tot teen met rode verf ingesmeerd. De opperpriester staat met opgeheven mes klaar voor het altaar als blijkt dat het slachtoffer de benodigde offerring niet aan haar vinger heeft. Ze heeft hem aan Ringo heeft gegeven die inmiddels weer naar Londen is vertrokken.

Met een groepje gelovigen reizen ze hem achterna en proberen hem op de meest ingenieuze manieren de ring te ontfutselen, maar de ring blijkt muurvast te zitten aan zijn vinger. De pogingen worden steeds gewelddadiger en absurder en op een gegeven moment willen ook een paar wetenschappers ten koste van alles in het bezit komen van de ring die in niets lijkt op wat bekend is aan steen of metaal op de aarde. Een doldwaze tocht over verschillende delen van de wereld is het gevolg.

De film is een muzikaal vehikel voor The Beatles en muziek maken doen ze dan ook zo vaak als mogelijk, net zoals ze dat eerder in ‘A Hard Day’s Night’ (1964) deden. Fris, sprankelend en met ontegenzeggelijk veel plezier brengen ze hun relatief korte songs ten gehore die iedereen wel kent en waarvan de meeste tot de klassiekers van de popmuziek behoren. Het acteren gaat ze veel minder goed af, alleen Ringo Starr bezit over enig acteertalent, maar dit mankement mag de pret niet drukken.

Ook al is het een muzikaal vehikel voor deze immens populaire groep en het acteerwerk van de vier hoofdpersonages houterig, de film is mooi gemaakt met een geestig scenario vol flauwe absurditeiten en de locaties, kostuums en decors zijn fraai. Ook de special effects zijn zeker voor die tijd meer dan in orde. Het verbaast dan ook niet dat regisseur Richard Lester later ook een paar Superman films heeft gemaakt die qua sfeer ook aan deze goedmoedige avonturenfilm doen denken.

Verplichte kost voor fans van The Beatles, want wat zijn ze jong en wat is hun vriendschap en samenwerking aanstekelijk. En dan natuurlijk ook nog al die heerlijke liedjes die ze met zoveel enthousiasme ten gehore brengen als later niet vaak meer is gebeurd.

Diana Tjin-A Cheong