Hemelrijken (2019)

Recensie Hemelrijken CinemagazineRegie: Stanley Kolk | 92 minuten | misdaad | Acteurs: Esmée van Kampen, Jennifer Welts, Tim Olivier Somer, Maarten Heijmans, Ayrton Kirchner, Fred Goessens, Stijn Kosterman, Wilco Maas, Conny Wilhelmus, Askr Laurens Caminada, Vivian Liebregts, Anne Katic, Relinde de Graaff, Keely Caplinha de Andrade Martes, Ilias Chouitar, Vivian Dabrowski, Bianca Brouwers, Björn van der Doelen, Victor Bottenbley, Lisanne Sweere, Michael Bot, Lisanne Pol, Tim van den Heuvel, Arianne Fennema

‘Hemelrijken’ is de zoveelste variant op het thema ‘misdaad loont niet’. Als enig opvallend verschil: het is nu eens niet een man die na een gevangenisstraf terugkeert in de maatschappij, zijn leven wil beteren, maar door omstandigheden niet anders kan dan zich weer tot zijn foute vroegere vriendjes te wenden. ‘Hemelrijken’ gaat over zussen Kelly en Samantha (Jennifer Welts en Esmée van Kampen). De eerste heeft om onduidelijke redenen vast gezeten (“ze is geen crimineel, ze was gewoon dom,” verdedigt oudere zus Samantha haar). Kelly komt inwonen bij Samantha, die haar uiterste best doet om zuslief op het rechte pad te houden. Ze regelt zelfs een baantje als koerier bij Eindhoven Direct, waar ze zelf ook werkt.

Maar tegen beter weten in en met negatief advies van Samantha zoekt Kelly direct weer contact met haar vriendje Eddy (Tim Olivier Somer), die haar in de gevangenis nul keer heeft bezocht en door wiens toedoen ze eigenlijk in de problemen is gekomen. Eddy regelt direct dat Michel (Maarten Heijmans in een rol die je Tygo Gernandt ook zo ziet spelen) op Kelly’s pad komt (leuk, zo’n vriend!). Kelly is Michel blijkbaar veel geld schuldig, dus zit er voor haar niets anders op dan te gaan dealen voor hem.

Het scenario van ‘Hemelrijken’ voelt niet nieuw of fris. Sterker nog: het is voorspelbaar (zodra er sprake is van een ‘geheimzinnige’ baas waar Michel weer voor werkt, heb je direct door wie dat dan is). Zo ongeveer het enige personage dat de sympathie van de kijker verdient is Samantha, maar de reden waarom ligt er te dik bovenop. Ze is een beetje de underdog in het verhaal, heeft een onaantrekkelijk kapsel, een hart van goud, is een dierenvriend en voelt zich ongemakkelijk als een man oprechte interesse in haar heeft. Kelly is als karakter nauwelijks uitgewerkt. Je moet maar aannemen dat zij niet in staat is verstandige keuzes te maken. De makers hebben getracht van haar een zangtalent te maken, maar dat komt nauwelijks uit de verf, op een dwaze zangscène na (waarin het liedje dat Kelly inzet, in een montage van alle personages wiens leven ze in korte tijd geraakt heeft, meegezongen wordt). Het acteertalent van Esmée van Kampen ten spijt, is ‘Hemelrijken’ (genoemd naar een buurt in Eindhoven (Woensel-Zuid) waar het verhaal zich afspeelt, met bijbehorend op Brabants moeten lijkend accent) geen hoogvlieger.

Monica Meijer

Waardering: 2.5