Hemingway & Gellhorn (2012)

Regie: Philip Kaufman | 155 minuten | biografie, drama, romantiek | Acteurs: Nicole Kidman, Clive Owen, David Strathairn, Rodrigo Santoro, Molly Parker, Parker Posey, Tony Shalhoub, Santiago Cabrera, Lars Ulrich, Peter Coyote, Joan Chen, Saverio Guerra, Mark Pellegrino, Remy Auberjonois, Anthony Brandon Wong, Keone Young, Larry Tse, Alfred Rubin Thompson, Aitor Inarra, Eric Schneider, Edin Gali, Stephanie Bastos, Sarah Kliban, Malcolm Brownson, Hugh Helm, William Hall, Angela Tse

Ze konden niet met maar eigenlijk ook niet zonder elkaar leven. De aantrekkingskracht tussen romanschrijver Ernest Hemingway en oorlogscorrespondent Martha Gellhorn was onmiskenbaar en beestachtig, maar hun botsende ego’s dreven hen net zo gemakkelijk weer uit elkaar. Over Hemingway, die in totaal maar liefst vier keer trouwde (Martha was zijn derde echtgenote), is al veel gezegd en geschreven. Gellhorn is veel minder bekend. Zij zou de inspiratiebron zijn geweest voor een van zijn bekendste romans, ‘For Whom the Bell Tolls’, dat hij schreef in 1940, het jaar dat ze trouwden. De HBO-miniserie ‘Hemingway & Gellhorn’ uit 2012 draait in feite vooral om Martha Gellhorn. De ambitieuze journalist wordt geportretteerd door niemand minder dan Nicole Kidman, die Clive Owen als tegenspeler kreeg. De twee en een half uur durende miniserie werd geregisseerd door Philip Kaufman, bekend van het voor twee Oscars genomineerde romantische drama ‘The Unbearable Lightness of Being’ (1988).

Hemingway was nog getrouwd toen hij de vrijgevochten Gellhorn ontmoette in Sloppy Joe’s, een bar in Key West, Florida. De snoevende schrijver schept op over een grote vis die hij zojuist gevangen heeft en dat trekt Martha’s aandacht. Het geflirt over en weer vormt een centraal thema in de miniserie. Samen met collega-schrijver John Dos Passos (David Strathairn) en anderen richten Hemingway en Gellhorn zich op de verslaglegging van Spaanse burgeroorlog, eind jaren dertig. Ondertussen is het wachten op het onvermijdelijke moment dat de twee eindelijk met elkaar in bed belanden. Maar niet nadat ze zich heroïsch in het strijdgewoel hebben gemengd. Hemingway en Gellhorn zijn beide fascinerende figuren; gigantische persoonlijkheden die zichzelf als centrum van hun universum zien. Geen wonder dus dat deze twee kemphanen elkaar ook regelmatig in de haren vliegen. Met dat spelletje van elkaar aantrekken en afstoten weet Kaufman maar liefst 155 minuten te vullen en dat mag een prestatie op zich genoemd worden. Maar echt boeiend weet hij het helaas niet te maken.

Het grootste manco van deze miniserie – naast de overdadige lengte – in het gebrek aan diepgang dat ‘Hemingway & Gellhorn’ aan de dag legt. Tegelijkertijd oogt het allemaal wel erg pretentieus. En dat komt niet alleen door de bombastische soundtrack van Javier Navarette… Enerzijds begrijp je waarom Kaufman met zogenaamde oude nieuwsberichten op de proppen komt, maar de fragmenten in sepiatinten schieten hun doel juist voorbij. Want hoezeer hij zijn best ook doet om het allemaal realistischer te maken, je krijgt nooit het idee dat de personages die Owen en Kidman neerzetten echt geleefd hebben. De acteurs doen overigens hun best deze larger-than-life figuren te portretteren, maar verder dan onsympathieke, gekunstelde lege hulzen komen ze niet. Omdat alle aandacht naar hen uitgaat, is er voor bijrolacteurs (naast Strathairn onder anderen Tony Shalhoub, Parker Posey, Rodrigo Santoro, Robert Duvall en Peter Coyote) weinig ruimte om zich te onderscheiden. Overigens, de keuze voor Metallica-drummer Lars Ullrich – geboren in Denemarken – in de rol van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens is op z’n minst merkwaardig te noemen…

Omdat we niet alleen maar negatief willen zijn, benoemen we ook nog een lichtpuntje. ‘Hemingway & Gellhorn’ ziet er stijlvol uit (de Nederlander Rogier Stoffers is verantwoordelijk voor de cinematografie) en Owen en Kidman vormen een mooi koppel. De grootste ster van deze miniserie is echter de stad San Francisco, die stand-in was voor alle (!) locaties waar het heetgebakerde schrijversduo gedurende hun huwelijk neerstreek. Maar al dat moois kan niet verhullen dat ‘Hemingway & Gellhorn’ – zeker inhoudelijk – flink teleurstelt.

Patricia Smagge

‘Hemingway & Gellhorn’ verschijnt woensdag 29 mei 2013 op DVD.