Henry Lee Lucas – Drifter: Henry Lee Lucas (2009)

Regie: Michael Feifer | 90 minuten | horror, thriller, misdaad | Acteurs: Antonio Sabato Jr., John Diehl, Kostas Sommer, Kelly Curran, Caia Coley, John Burke, Nicolas Canel, Ezra Averill, Thomas Garner, Jay Pickett, Daniel Tostenson, Andrea Lewis, Beth Shea, Brock Burnett, Nino Simon

In juni 1983 werd in Texas, Amerika de 47-jarige Henry Lucas gearresteerd. In eerste instantie luidde de aanklacht ‘overtreding van de vuurwapenwet’. Maar al gauw werd Lucas in verband gebracht met een groot aantal moorden in de jaren daarvoor. Er gingen zelfs verhalen dat Lucas verantwoordelijk zou zijn voor het onvoorstelbare aantal van 3000 moorden. Ottis Tool, een man die Lucas ergens tussen 1976 en 1978 ontmoette zou medeplichtig zijn aan een groot aantal van deze misdrijven. Tevens zou Toole de occasionele homofiele partner van Lucas zijn. Een punt waar in de film ‘Henry Lee Lucas’ niets mee is gedaan terwijl de rest van het scenario toch behoorlijk de lijn van de feiten volgt. Zoals de ondertitel van de film (‘Serial Killer, Serial Liar’) al doet vermoeden is nooit geheel duidelijk geworden voor welke moorden Henry Lucas nu daadwerkelijk verantwoordelijk was. Zijn dubieuze verklaringen en bekentenissen waren daar debet aan.

In ‘Henry Lee Lucas’ doet regisseur Michael Feifer een beschrijving van de eens zo besproken Amerikaanse seriemoordenaar. Zijn afkomst, karakter en beweegredenen. De rol wordt vertolkt door Antonio Sabato Jr. (“The Bold and the Beautiful”) die er voor heeft gekozen een karikaturale versie van een seriemoordenaar neer te zetten. Sabato Jr. probeert op krampachtige wijze een gewetenloze man neer te zetten zoals we dat bij een gestoorde moordenaar verwachten. Het resultaat is helaas verre van natuurlijk en neigt meer naar onverschilligheid dan naar een eng emotieloos karakter. Het maakt dat elke moord -hoe verschrikkelijk ook- bijna op luchtige wijze aan je voorbij trekt.

Het begin van ‘Henry Lee Lucas’ doet direct een rammelende productie vermoeden als seriemoordenaar Lucas -keuvelend tussen de andere agenten op het politiebureau- zijn misdrijven opbiecht en ondertussen rustig zijn milkshake drinkt. Hoewel de beginminuten van de film dus buiten alle realiteit staan, moet gezegd worden dat de vervolgscènes beter in elkaar zitten. Maar helaas blijft het acteerwerk van Sabato Jr. irriteren en weet hij de echte spanning met zijn macho voorkomen voortdurend te omzeilen. Sabato Jr. speelt een seriemoordenaar, maar is het veel te weinig.

‘Henry Lee Lucas’ is dus geen spannende uitwerking van een op feiten gebaseerd thrillerscenario en mist in het geheel haar spanningsboog en de impact die het basisverhaal eigenlijk in petto heeft. Maar vanwege de degelijke filmkwaliteit mag ‘Henry Lee Lucas’ best gezien worden als mogelijk tussendoor vermaak.

Tjeerd Kooistra