Hercules (2005)

Regie: Roger Young | 161 minuten | drama, avontuur | Acteurs: Timothy Dalton, Bruce Allpress, Richard Anderton, Leelee Sobieski, Melissa Ariss, Sean Astin, Paul Telfer, John Bach, Jessica Body, Alice Bowden, Kristel Bowden, Carlissa Candy, Kim Coates, Ginny Cocker, Madeleine Cooper, Clancy Croft, Jamie Croft, André de Vanny, Jacqui Dunn, Luke Ford

Eindelijk wordt eens duidelijk in beeld gebracht wie Hercules was en waar deze mythe vandaan komt. Dat er niet één duidelijk verhaal bestaat hebben de makers van deze miniserie goed door: het begin waarin Alcmene wordt ‘verkracht’ door de god Zeus is in veel boeken niet terug te vinden en ook het einde van de film, wanneer Hercules ontdekt wie zijn werkelijke vader is, wijkt af van vele verhalen. De makers hebben details uit verschillende verhalen samengevoegd en daarmee hun eigen interpretatie neergezet van deze beroemde legende.

Het verhaal van Hercules in deze film: prinses Alcmene (Elizabeth Perkins), aanhangster van de godin Hera, krijgt ongewenst een kind van de god Zeus. Hercules (Paul Telfer) wordt na een ongeluk, waar hij eigenlijk geen schuld aan heeft, verbannen van zijn geboorteplaats Thebe. Zijn trouwe metgezel Linus (Sean Astin) volgt hem. Om het goed te maken met de goden en zijn familie, moet hij verschillende taken uitvoeren voor zijn koning. Als Hercules deze onmogelijke taken vervult, zoals het doden van de leeuw Nemea, de vogels van Stymphalus en het temmen van de merries van Diomedes, wordt hij door het volk gezien als een held. Hercules zoekt naar het goede in de mens en de goden en besluit daarom alleen het mooie en eerlijke in hen te vereren. Uiteindelijk vindt hij zijn grote liefde: de mooie nimf Deianeira (Leelee Sobiesky).

Jammer dat er weinig informatie wordt gegeven over de goden zelf, namen worden genoemd en de strijd tussen Zeus en Hera wordt duidelijk, maar verder leren we weinig over de Griekse mythen. Waarschijnlijk omdat de serie dan te lang zou gaan duren. Wel mooi neergezet is dat het de mensen zijn die deze oorlog tussen de goden voeren, het bestaan van Zeus en Hera wordt in deze film niet bewezen. Geen bliksemschichten en heldendaden dus.

Dit lange verhaal blijft voortdurend spannend en intrigerend. Knap, want lang niet alle beelden en wezen verdienen een schoonheidsprijs. De mysterieuze wezens zien er onecht uit en de special effects lijken regelrecht uit de serie ‘Charmed’ te komen: mensen en wezens verdwijnen en verschijnen op onrealistische manier. Ook had regisseur Roger Young meer kunnen doen met muziek. Dit is typisch zo’n film waarin je door middel van muziek het grootse en machtige van de legende, maar ook van de wezens en mensen kan onderstrepen.

Erg goed daarentegen is de keuze van de acteurs en actrices, ze lijken allen precies op hun plaats. Paul Telfer, in deze film een uit de kluiten gewassen Hercules, is precies de man die je in gedachten heb bij de held Hercules: sterk, maar ook goedhartig. Telfer, die ook speelde in de film ‘Spartacus’, straalt macht en eerlijkheid uit. Sean Astin valt minder op, wat ook duidelijk de bedoeling is. Hij is er simpelweg. Waarschijnlijk kreeg hij daarom ook in ‘The Lord of the Rings’ de rol van Sam, het onopvallende hulpje van Frodo. Elizabeth Perkins doet het ook goed: haar strakke uitstraling en wat gevoelloze overkomen zijn perfect voor de rol van gefrustreerde en wanhopige Alcmene.

Het zien van deze miniserie is een must voor wie geïnteresseerd is in de Griekse mythen. De makers hebben een vernieuwende kijk op deze bekende legende. Sommige shots en effecten hadden beter gekund, maar dat doet in dit geval absoluut niet af aan het verhaal.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4