Here Is Harold – Her er Harold (2014)

Regie: Gunnar Vikene | 84 minuten | komedie, drama | Acteurs: Bjørn Sundquist, Grethe Selius, Björn Granath, Olaf Heggdal, Samuel Hellström, Andreas Hyttsten, Lena-Pia Bernhardsson, Fanny Ketter, Evert Lindkvist, Vidar Magnussen, Veslemøy Mørkrid, Thias Salberg, Ellen Birgitte Winther

Wie wil er nou geen vestiging van IKEA in zijn eigen stad? Op loopafstand? Nou, wie dat bijvoorbeeld niet wil is Harold Lunde, hoofdpersoon in de Noorse speelfilm ‘Here is Harold’. Voordat IKEA zijn imperium uitbreidt naar het kleine stadje waar Harold woont, drijft deze meer dan 40 jaar een eigen meubelpaleis. Na de komst van IKEA storten de zaken rap in. In alle opzichten. Terwijl Harold gedwongen wordt te verhuizen, moet hij zijn aan Alzheimer lijdende vrouw afleveren in een verzorgingshuis.

En dan stort Harold in. Vastbesloten om wraak te nemen op IKEA-oprichter Ingvar Kamprad stapt hij in zijn auto op weg naar Zweden. Maar waar vindt hij die Kamprad en hoe zal hij wraak nemen?

Wat volgt is een typisch Scandinavische mix van misdaad, sociaal drama en gortdroge humor. Dat begint al wanneer Harold bij zijn zoon langsgaat, die volledig mislukt is in het leven maar thuis wel een originele schietbaan heeft aangelegd. Ook een vroege poging om Kamprad te ontvoeren, waarvoor Harold zich in een rol bubbeltjesplastic wikkelt, is hilarisch. We vergeten niet snel de bloedserieuze blik waarmee de in plastic gehulde Harold (fijne rol van Bjørn Sundquist) zijn misdaad wil plegen.

Onder de oppervlakte van dit verhaal schuilt wat maatschappijkritiek, over grote bedrijven die de kleintjes met huid en haar opvreten. Tegelijk vergeet de film nooit dat degenen die zulke multinationals leiden, ook maar mensen van vlees en bloed zijn. Mensen die misschien liever een dagje zouden vissen dan die veel te grote gigant besturen.

Wie geen behoefte heeft aan komische misdaad of maatschappijkritiek, kan zich altijd nog vermaken met de prachtige Scandinavische winterlandschappen. Ook is er een leuke rol van Fanny Ketter als de recalcitrante Edda, een liftster waar Harold maar moeilijk vanaf komt. En dat alles onder de prachtige westernklanken van Janove Ottesen.

Heel bijzonder is ‘Here is Harold’ niet. Harold is een luchthartige erfgenaam van Travis ‘Taxi Driver’ Bickle, het kleine individu dat weigert te worden vermalen tussen de kaken van de moderne tijd. Harold haalt uiteraard niet het niveau van die voorganger (al is hij een stuk grappiger) en ook niet van een nakomeling als ‘Falling Down’. ‘Here is Harold’ is kwalitatief eerder vergelijkbaar met het aardige ‘Off Screen’. Een amusante zit van 84 minuten, zelfs vanuit een IKEA-stoel.

Henny Wouters

‘Here Is Harold’ verschijnt donderdag 14 april 2016 op DVD en VOD.