Hero Wanted (2008)

Regie: Brian Smrz | 95 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: Cuba Gooding Jr., Ray Liotta, Norman Reedus, Kim Coates, Tommy Flanagan, Jean Smart,  Christa Campbell, Steven Kozlowski, Gary Cairns II, Sammi Hanratty, Ben Cross, Todd Jensen,  Paul Sampson, Lisa Dunne, Elitsa Rajeva, Atanas Srebrev, Amy Davis  

Het zit Liam Case niet mee. Zijn vrouw overleed bij een auto-ongeluk en hij kon haar toen niet redden. Als vuilnisman draagt Case dit verdriet nog steeds met zich mee. Maar hij krijgt, als door hoger hand ingegeven, een tweede kans. Hij redt het leven van Marley, een klein meisje, waar hij een goede band mee opbouwt. De erkenning als held zorgt ervoor dat Liam zijn leven weer van een meer zonnige kant gaat bekijken. Maar succes verblindt toch vaak? Liam kan zelfs weer gevoelens hebben voor een andere vrouw, een bankmedewerkster op wie hij op slag verliefd wordt. Maar hoe haar te benaderen? Tijdens zijn poging tot contact wordt de bank overvallen en wordt de bankmedewerkster door het hoofd geschoten en belandt in een coma. Liam raakt zelf zwaargewond en moet enige tijd in het ziekenhuis verblijven. Liams enige gedachte is wraak en ‘Hero Wanted’ lijkt uit te draaien op een (bloederige) wraakfilm à la ‘Mad Max’ of ‘The Crow’.

Bovenstaande blijkt voor een goed gedeelte ook te kloppen. Het verhaal volgt het standaard stramien van de man die van de rand van de dood terugkeert en wraak neemt op de slechteriken die hem daar gebracht hebben. Maar er is meer. We leren Case ook kennen als een man bezeten van trauma’s door de dood van zijn vrouw (en haar ongeboren kind) en zijn eigen onmacht bij dat ongeluk. Hoe hiermee om te gaan is een vraag die het verhaal de kijker stelt. Ray Liotta en Todd Jensen verbazen zich in hun rollen als politie-inspecteurs over de hoeveelheid tragedie die in Liams leven verwerkt zit. Zijn vader overleden in Vietnam, moeder aan de coke, vrouw en kind overleden en ook nog eens zwaargewond in het ziekenhuis belanden. Je zou alles aangrijpen om je leven weer op de rails te krijgen. Maar langzamerhand wordt duidelijk dat het verhaal net iets ingewikkelder in elkaar steekt dan het wrekerscenario.

Dit verklappen zou de film in een klap een stuk minder aantrekkelijk maken. Want ondanks dat ‘Hero Wanted’ voor een regiedebuut zeer degelijk in elkaar zit is het geen uitzonderlijke film. Gooding Jr. speelt prima, Liotta is weinig verheffend, de finale is spectaculair te noemen en het verhaal heeft voldoende vaart om je erbij te houden. En ondanks de verrassende wending in het verhaal beklijft de film toch niet helemaal. Waaraan dit ligt? Dat is niet precies te zeggen. Misschien is het gegeven van de zoektocht van Case naar verlossing net iets te summier weergegeven of misschien leunt het verhaal net iets te veel op de uitwerking van de actiescènes rond de boevenbende die Case in het ziekenhuis hielpen. ‘Hero Wanted’ is daardoor een interessante film met een verrassende verhaalwending en uitkomst maar dit is dan ook juist het enige wat het boven de middelmaat van actiefilms doet uitstijgen.

Joost Hoedemaeckers

Waardering: 3.5