Hero – Ying xiong (2002)

Regie: Zhang Yimou | 96 minuten | actie, drama, romantiek | Acteurs: Jet Li, Tony Leung Chiu Wai, Maggie Cheung, Ziyi Zhang, Daoming Chen, Donnie Yen    

‘Hero’ van regisseur Zhang Yimou is een chaotisch, soms verwarrende actiefilm geworden. De vermaarde Chinese regisseur verdiende zijn sporen met dramafilms als het bekroonde ‘Raise the red lantarn’. Nadat zijn filmcarrière wat in het slop raakte, kwam Yimou terug in de schijnwerpers met zijn nieuwste film ‘Hero’. Zoals gezegd is ‘Hero’ een actiefilm. Dit genre is Yimou niet gewend en dat kun je zien aan deze productie. Het is een rommelig allegaartje geworden van rammelend vertelde plotlijntjes. De vertelstructuur doet aan de oude Akira Kurasawa-klassieker ‘Rashomon’ denken. Verschillende personages geven hun visie op een gebeurtenis. als kijker moet je ontrafelen wie de waarheid spreekt en wie niet. Al snel blijkt dat het verhaal van de naamloze krijger niet waterdicht is. In de film keren verschillende versies van het verhaal terug.

Het verhaal wordt in flashbacks verteld. Deze stijl wordt nogal onverwachts toegepast. Vanuit een kleine dialoog, wordt de kijker ineens middenin een actiescène gegooid zonder verdere toelichting. Dat is zeer verwarrend, na een oogverblindende knokscène, wordt de dialoog ineens verder gezet en dan pas merk je dat het om een flashback ging. Het komt over alsof er in de montage van de film iets verkeerds is gegaan. Yimou lichtte zijn keuze van deze manier van flashbacks toe door te vertellen dat de verschillende kostuums van de acteurs de flashbackstructuur uitbeelden. Helaas is dit nogal afgeraffeld uitgewerkt. Kortom: het is niet duidelijk.

De plot gaat over de dialoog tussen de keizer en de naamloze strijder. Voor elke tegenstander die hij heeft verslagen wordt hij beloond. Die beloning krijgt hij in de vorm van toenadering van de keizer. Voor elke vijand die hij heeft gedood wordt de krijger geprezen en mag hij steeds dichterbij de keizer gaan zitten. Uiteindelijk zit hij nog maar twintig passen van deze vorst vandaan. De keizer vertrouwt het niet. Hoe kan zo’n iel mannetje zoveel schijnbaar onoverwinnelijke tegenstanders in zijn eentje hebben verslagen? Er volgt een soort verhoor tussen de keizer en zijn gast. De tegenstanders worden belicht in flashbackfragmenten.

Voor een romantisch tintje zorgt de romance tussen de krijgers Tony Leung en Maggie Cheung. Deze twee Chinese acteurs zijn in hun thuisland megasterren. Beiden zijn zeer begaafde acteurs die al eens eerder samen in een film speelden. Hun samenwerking was te zien in ‘In The Mood For Love’, een dramafilm. Voor hun rollen kregen zowel Leung als Cheung veel lof. Ook in die film draaide het om hun tot mislukken gedoemde relatie. Waar het in ‘In the Mood For Love’ om een meeslepend liefdesdrama draaide, daar wordt het in ‘Hero’ matig uitgewerkt. Als kijker voel je je niet betrokken met deze personages. Daar zijn ze gewoonweg te slecht voor uitgewerkt. De karakters komen niet tot leven en blijken niets meer dan platte eendimensionale figuren te zijn. Dat geldt voor alle personages. Hoofdrolspeler Jet Li overtuigd nog wel als held/schurk, maar Oscarmateriaal voor acteerprestaties is in deze film niet te vinden. De rol van Martial Arts-legende Donnie Yen is helaas veel te klein om noemenswaardig te zijn. Jammer.

Wat overblijft is een aaneenschakeling van vechtscènes, afgewisseld met dialoogjes. Ondanks alle kritiek is ‘Hero’ toch een film die het waard is om bekeken te worden. De actiescènes zijn werkelijk briljant gefilmd. Het is prachtig om te zien. De stunts en dynamiek van de gevechten doen denken aan Ang Lee’s ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ maar zijn veel mooier gefilmd. Het kleurgebruik van Yimou is adembenemend. De mooie kostuums van alle acteurs passen perfect tussen de vormgeving van de decors. Een hoogtepunt is de vechtscène tussen Cheung en Ziyi. Beide vrouwen dragen rode kostuums en gaan de confrontatie aan in een bos waar de beige bloesem van de grond afstuift. Prachtig om te zien. Waar de film verhaaltechnisch niet goed uit de verf komt, daar overtreft de prent alle kungfufilms op de vechtscènes. Zonder overdrijven kunnen de stunts in deze films tot (misschien wel) de beste uit het Martial Arts genre worden genoemd. De choreografie is erg knap gedaan. De mooie muziek versterkt de actie. Op deze momenten wens je dat de film nooit ophoudt. De opwindende actie maakt ‘Hero’ tot een film die eigenlijk iedere filmliefhebber gezien moet hebben.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 29 januari 2004