Het Hart van Hadiah Tromp (2018)

Recensie Het hart van Hadiah Tromp CinemagazineRegie: Erik de Bruyn | 90 minuten | komedie, romantiek, muziek | Acteurs: Chloé Leenheer, Valentijn Benard, Jacqueline Blom, Mike Weerts, André Dongelmans, Jade Olieberg, Melody Klaver, Eva Layla Schipper, Peter Heerschop, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Stacyian Jackson, Puck Pomelien Busser, Sjaak-Pieter van Es, Marco Maas, Finn Poncin,Korneel Evers, Kevin Hassing, Donnya ZIdan

Telefilm ‘Het hart van Hadiah Tromp’ is op papier een romantische komedie met musicaltrekjes, maar geen van die genres komt echt uit de verf. En het begint nog wel zo veelbelovend. Binnen vijf minuten na aanvang zet een (wel wat kort) musicalnummer direct de toon: het is net of een en ander net iets buiten de realiteit lijkt te liggen. Maar vlak daarna gooit de film haar eigen glazen weer in, want we zien de hoofdpersoon weifelend kijken: “Barstten mijn collega’s daar nu net in zingen uit of heb ik me dat verbeeld?”

Hadiah moest van haar vader, die marineofficier is (let ook op de achternaam), naar de marine-opleiding. Maar ze is blij dat ze er van af is en die stage? Die kan ie mooi vergeten. Ze wil naar haar vriendje Julian, reizen, bij voorkeur naar Jamaica, waar haar (overleden) moeder vandaan kwam, en lekker naar ska-muziek luisteren. In een kort gesprekje met twee vriendinnen (waarvan er eentje al weer heel snel uit beeld verdwijnt) wordt Hadiah duidelijk gemaakt dat ze toch echt snel naar die tennisclub van haar vriendje moet en natuurlijk weten wij als kijker dan allang dat de relatie tussen de tennislerares en Julian niet zo onschuldig is als het lijkt.

Voor ‘Het hart van Hadiah Tromp’ echt op gang komt, ofwel voor Hadiah eindelijk op vaarstage gaat, krijgen we nog wat losstaande scènes die nergens toe dienen. Wat te denken van het fragment met Korneel Evers als Genesis-fan (kudos voor de beschilderde auto, maar het is volstrekt onmogelijk dat hij bij een concert in het Gabrieltijdperk was midden jaren zeventig)? Of de overtreffende trap van bizar: de scène in de schoenenwinkel? We houden het maar op het ‘net iets buiten de realiteit’, maar het lukt de filmmakers niet om de film weer in balans te trekken.

Want op het marinefregat lijkt de film weer een hele andere kant op te gaan, die weer niet rijmt met wat we daarvoor gezien hebben. De luchthartige Hadiah botst continu met haar meerdere, sergeant majoor Paul Borremans, die juist lééft voor regeltjes. Maar volgens de wetten van de romantiek trekken tegenpolen elkaar aan en dat is hier niet anders. Bovendien maakt Hadiah naar het einde toe een keuze die totaal niet strookt met haar karakter. Het voorval voelt vreemd, helemaal nu seksuele intimidatie eindelijk meer bespreekbaar is gemaakt, bijna alsof het er dáarom in zit, maar het is van alle kanten ongemakkelijk.

De setting is wel origineel en aan de enthousiaste cast ligt het niet, maar ‘Het hart van Hadiah Tromp’ is een allegaartje van half uitgewerkte ideeën en tegen elkaar schurende genres – terwijl dat niet hoeft. Te serieus voor een romcom, te weinig muziek voor een musical, en te realistisch voor een sprookje. En het verhaal weet maar niet te boeien, zodat je binnen een mum van tijd weer afgeleid bent. Zonde.

Monica Meijer

Waardering: 2