Het leven uit een dag (2009)

Regie: Mark de Cloe | 94 minuten | drama, fantasie, romantiek, science fiction | Acteurs: Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Loïs Dols de Jong, Tygo Gernandt, Egbert Jan Weeber, Hadewych Minis, Terence Schreurs

Wat een mooie film is dit. In schitterende beelden wordt een bijzonder universum geschilderd waarin het bestaan buitengewoon intens wordt beleefd. Alles vindt namelijk maar een keer plaats. In deze arcadische, ideale wereld worden Benny en Gini verliefd op elkaar. Hun liefde is van eenzelfde lieflijke onschuld doordrenkt als de rest van hun leefwereld. Als twee kinderen vrijen ze met elkaar en alles is perfect, te perfect.

Benny kan het idee dat hun liefde zo vergankelijk is dat hij maar een keer met Gini mag vrijen om nageslacht te produceren en dat het daarna alleen maar bergafwaarts tussen hen zal gaan, niet verdragen. Hij denkt een uitweg uit hun dilemma te hebben gevonden door samen met Gini naar de hel te gaan. Ze plegen een moord en worden daarvoor tot de elektrische stoel veroordeeld. In de hel zal hun liefde eeuwig blijven voortbestaan en tot in het oneindige geconsumeerd kunnen worden.

Hun plan lijkt niet fout te kunnen gaan, maar door een elektriciteitsstoring tijdens de executie gebeurt dit toch. Benny komt eerder aan in de hel dan Gini. Eerst is hij nog vol hoop dat hij haar zal vinden, na enige tijd moet hij erkennen dat hem dit niet gaat lukken en richt hij zich op het leven zoals dit zich aan hem voordoet. Gini vergaat het al niet veel beter. Uit alle macht probeert ze Benny te vinden en als haar dit niet lukt, doet ze hetzelfde als Benny en probeert een leven zonder hem te leven. Elkaar vergeten kunnen ze echter niet.

De film wijkt op een paar essentiële punten af van het boek en dan vooral in positief opzicht. Het belangrijkste verschil is dat de liefde tussen Benny en Gini in het boek volstrekt niet navoelbaar is. Benny is daarin vooral een zeurderig ventje dat iets wil hebben en bij wijze van spreken met zijn voet op de grond stampt om dat voor elkaar te krijgen. In de film is de liefde tussen hem en Gini overduidelijk en ook het verdriet en de heimwee die het onvermijdelijke afscheid bij voorbaat oproepen. De vondst om hun gescheiden avonturen in de hel te laten zien via splitscreen is geniaal. De beelden reageren haast achteloos op elkaar, maar verlenen extra diepgang aan de gebeurtenissen in de andere helft van het beeld.

Het acteerwerk is vrijwel over hele linie erg goed, vooral Loïs Dols de Jong speelt Gini werkelijk fenomenaal. Ze is inderdaad een onschuldig, bijna hemeltergend onnozel meisje dat heel snel volwassen wordt. Erg knap dat ze deze transformatie geloofwaardig weet uit te beelden. Ook Hadewych Minis als de fatale vrouw is indrukwekkend. Toegegeven, ze heeft haar uiterlijk van koele schoonheid mee, maar dat ze deze op het oog kille persoonlijkheid zo genuanceerd speelt, verdient alle lof.

‘Het leven uit een dag’ ziet er schitterend uit en is mede door deze zeer verzorgde, originele vormgeving en het goede acteerwerk een intrigerende liefdestragedie die erg benieuwd maakt naar een volgende film van Mark de Cloe.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 3 september 2009