Het paard van Sinterklaas (2005)

Regie: Mischa Kamp | 93 minuten | familie | Acteurs: Ebbie Tam, Jan Decleir, Betty Schuurman, Aaron Wan, Hanyi, Anneke Blok, Mamoun Elyounoussi, Sallie Harmsen, Nori de Winter, Antoin Cox, Nils Verkooijen

De heldin van de Nederlandse familiefilm ‘Het paard van Sinterklaas’ is drie turven hoog, heet Winky en komt uit China. Winky is een heldin zoals we die in dit soort films graag zien: inventief, een beetje brutaal, niet altijd gehoorzaam maar met het hart op de juiste plaats. Ze ontfermt zich over het oude paard Saartje hoewel haar ouders, die een Chinees restaurant in een kustplaatsje runnen, het daar niet mee eens zijn. Als Saartje sterft, zet Winky alles op alles om een ander paard te krijgen. En wat komt het dan goed uit dat de Goedheiligman rond die tijd in Nederland is.

‘Het paard van Sinterklaas’ is bestemd voor het hele gezin. Voor de ouderen zijn er wat visuele grapjes en een paar komische misverstanden over het fenomeen Sinterklaas. Toch zal de film vooral de allerkleinsten aanspreken. De eenvoudige dialogen, de heerlijk simpele humor en de weergave van een veilige buitenwereld zijn allen op de kleintjes toegesneden. In de voiceover legt Winky precies uit hoe ze zich voelt en wat eraan scheelt. Maar ook de serieuzere scènes zijn vooral op de jongste kijkers gericht. Van de morele lesjes die Winky leert, is toch wel de belangrijkste dat ze nooit Rotsinterklaas tegen Sinterklaas had mogen zeggen. Al had ze natuurlijk wel een beetje gelijk.

Niet alleen kent ‘Het paard van Sinterklaas’ een origineel plot en een fijne heldin, ook in ieder ander opzicht is deze productie volledig geslaagd. Het acteren is over de hele linie sterk, de Hollandse landschappen zien er prachtig uit, er zijn leuke misverstanden, ontroerende scènes en ook de finale is helemaal zoals een finale zou moeten zijn. Daarnaast straalt de film een warm soort menselijkheid uit.

Dat warme karakter komt misschien nog het best tot uiting in de prachtige scène waarin het oude paard Saartje sterft. Terwijl hele generaties filmliefhebbers met een Bambi-trauma zitten opgescheept, wordt hier het inslapen op een bijzonder subtiele en vredige wijze uitgebeeld. En de woorden die Jan Decleir bij deze gelegenheid spreekt zijn even eenvoudig als wijs.

Het enige risico dat ouders nemen die hun kinderen op deze film trakteren, is dat het verlanglijstje van hun kroost er dit jaar wel eens wat merkwaardig uit zou kunnen zien. Het is het risico niettemin dubbel en dwars waard, want ‘Het paard van Sinterklaas’ is een familiefilm geworden om in te lijsten. En dat dit fraaie paard een Gouden Kalf voor het beste scenario heeft gewonnen, is dan ook volledig terecht.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 oktober 2005