Het regent gehaktballen – Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)

Regie: Phil Lord, Chris Miller | 90 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Peter Van de Veire, Alex Agnew, Koen de Graeve, Carry Goossens, Do | Originele stemmencast: Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Andy Samberg, Bruce Campbell, Mr. T, Bobb’e J. Thompson, Benjamin Bratt, Neil Patrick Harris, Al Roker, Lauren Graham, Will Forte, Max Neuwirth, Peter Siragusa, Angela Shelton

De jonge Flint Lockwood is een uitvinder van niks. Tenminste, zo denkt zijn omgeving erover. Flint zelf is ervan overtuigd dat hij naam zal maken met een bijzondere uitvinding. Vooralsnog heeft hij weinig succes. Aan spray-on schoenen heb je niets als je ze niet weer uit kunt trekken… De oplossing lijkt echter nabij. Het eiland waar Flint woont, in de Atlantische Oceaan, moet het al sinds mensenheugenis hebben van het vangen, inblikken en exporteren van sardines. Maar de visvangst valt dit jaar tegen en eigenlijk hebben de eilandbewoners het ook wel gehad met de vis. Altijd maar hetzelfde voedsel op het menu, dat gaat vervelen. Flint ruikt zijn kans en ontwerpt een machine die water om kan zetten in voedsel. Hamburgers, hotdogs, softijs – wat dan ook. Net als zo vaak gaat het bij het uitproberen van het apparaat al gelijk flink mis. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt de machine gekatapulteerd. Het schiet de ruimte in. Flint druipt af met zijn staart tussen de benen, maar niet veel later blijkt dat zijn uitvinding wel degelijk werkt!

‘Cloudy with a Chance of Meatballs’ (2009), in Nederland uitsluitend uitgebracht in de Nederlandstalige versie onder de naam ‘Het regent gehaktballen’, is een product uit de stal van Sony Pictures Animation. Het succes van de animatiefilms van Disney/Pixar en Dreamworks inspireerden ook Sony tot het opzetten van een in computeranimatie gespecialiseerde afdeling. Dat gebeurde in 2002. De bekendste titels die Sony Pictures Animation sindsdien lanceerde zijn ‘Open Season’ (‘Baas in eigen bos’, 2006), ‘Monster House'(2006) en ‘Surf’s Up’ (2007). Met ‘Cloudy with a Chance of Meatballs’ – de eerste uit de reeks die in 3D is uitgebracht – overtreft de studio zichzelf. Niet alleen zijn de grappige animaties bijzonder geslaagd, ook verdient de film een pluim voor zijn originaliteit. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan Judi en Ron Barrett, die al in 1978 het gelijknamige prentenboek op de markt brachten dat razend populair werd onder Amerikaanse en Britse kinderen. Je moet er maar op komen om een mislukte uitvinder een machine te laten bedenken die het gehaktballen, spaghetti bolognese en gigantische steaks laat regenen! Sony Pictures Animation ging met het verhaaltje aan de slag en maakte er een doldwaze familiekomedie van.

Debuterend regisseurs Phil Lord en Christopher Miller slaan de spijker op de kop met hun kleurrijke animatiefilm vol actie, spanning en avontuur. Ze weten het verhaal bovendien nog te verdiepen door er een complexe vader-zoonrelatie in te verwerken, die misschien an sich niet origineel is (ambitieuze zoon die moet opboksen tegen de afkeurende vader, die liever ziet – letterlijk! – dat zijn jongen bij hem in de winkel komt werken), maar op een leuke, eigenzinnige manier wordt uitgewerkt. Alsof de jonge Flint nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, komt de charmante weervrouw Sam Sparks ook nog eens langs om het bizarre weer op het eiland te analyseren en de jonge uitvinder die ervoor verantwoordelijk is het hoofd op hol te brengen. Lord en Miller laten de romance opbloeien in een gigantisch kasteel gemaakt van… glibberige gele drilpudding! Geslaagde nevenpersonages zijn een hyperactieve agent, de machtswellustige burgemeester, Flints sidekick Steve (een op snorren gefixeerd aapje) en een Guatemalteeks manusje van alles dat net boven de rand van het scherm uit kan kijken.

Waar ‘Cloudy’ echter vooral in uitblinkt zijn de grappen. Een spervuur aan humoristische situaties wordt op de kijker losgelaten. De grappen en grollen zijn er in alle soorten en maten: visueel (zowel subtiel op de achtergrond als in your face) als verbaal. Daarnaast zijn er de nodige running gags (de mislukte eerdere uitvindingen van Flint duiken regelmatig op) en wordt tevens op inventieve wijze gerefereerd aan andere films (rampenfilms worden op hilarische wijze op de hak genomen). Door die variatie en gelaagdheid aan grappen is deze film zowel voor kinderen als voor volwassenen erg vermakelijk. Natuurlijk ontbreken de nodige moralistische boodschappen niet – overdaad schaadt, het belang van goede communicatie met de mensen die je lief hebt – maar met hetzelfde gemak worden deze met een goede grap weer onderuit gehaald. De absurditeit viert hoogtij in dit knotsgekke, kleurrijke en dolkomische spektakel. Knipper niet te vaak met je ogen, want dan mis je ongetwijfeld een rake grap. ‘Cloudy with a Chance of Meatballs’ is een ongeremd culinair feestje voor jong en oud!

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 februari 2010