Het verloren vriendje – Lost and Found (2008)

Regie: Philip Hunt | 24 minuten | animatie, korte film | Voice over: Jim Broadbent

In ‘Het verloren vriendje’ duikt er opeens een pinguïn op voor de deur bij een kleine jongen. De jongen vraagt eerst na bij verloren voorwerpen of iemand wellicht een pinguïn kwijt is. Nog steeds opgescheept met het grappige beestje, pleegt hij enige research in de bibliotheek. Het jongetje besluit de pinguïn maar zelf naar zijn natuurlijke habitat, de Zuidpool, te brengen. Hij knutselt een bootje in elkaar en met een minimum aan bagage gaan ze de volgende dag op pad. Een klein bootje in een grote zee, een lange onzekere reis.

Na wat spannende avonturen bereiken ze eindelijk hun bestemming. De jongen laat de pinguïn bij zijn soortgenoten achter en vertrekt weer. Maar dan stuit hij op het koffertje van de pinguïn. Hier zit een foto van hen samen in. Hij mist zijn vriendje de pinguïn meteen en besluit terug te varen. Helaas, het jongetje weet ‘zijn’ pinguïn niet te vinden en hij, een beetje verdrietig, vertrekt naar huis. Maar wie schetst zijn verbazing? De pinguïn heeft ondertussen zelf ook het ruime sop gekozen en midden op zee vallen de twee elkaar in de armen. Moraal: Vriendschap kan overal opbloeien, ook al zit er soms een oceaan tussen.

Met vertelstem van Jim Broadbent of Warre Borgmans (al naar gelang de taalinstelling) is ‘Het verloren vriendje’ een twintig minuten durend pareltje. Niet voor niets werd ‘Het verloren vriendje’ onder prijzen bedolven. Ruim 60 (!) internationale awards vielen de film ten deel, onder andere de BAFTA voor Beste Animatiefilm voor kinderen en de Prijs van het Publiek op het Anima Festival in Brussel. ‘Het verloren vriendje’ (‘Lost and Found’) van Philip Hunt, naar het gelijknamige boek van Oliver Jeffers, is de wat langere, ultieme uitsmijter van de gelijknamige DVD, waarop nog vier andere animatiefilmpjes staan.

Ruud Stift

‘Het verloren vriendje’ verschijnt dinsdag 26 november 2013 op DVD (DVD ‘Het verloren vriendje en andere verhaaltjes’).