Het Wapen van Geldrop (2008)

Regie: Thijs Römer | 88 minuten | drama | Acteurs: Thijs Römer, Katja Römer-Schuurman, Tara Elders, Marcel Hensema, Huub Stapel, Catherine Keyl, Jan Mulder

Aan aandacht voor zijn regiedebuut heeft Thijs Römer geen gebrek. Wat wil je ook als zijn hele familie meespeelt en zowat heel bekend Nederland zijn gezicht nog even laat zien. Het is te danken aan de bekendheid van Thijs dat ‘Het Wapen van Geldrop’ zoveel aandacht krijgt, want van de kwaliteit van de film moet hij het niet hebben. De film hangt met losse eindjes aan elkaar en zal zeker niet de doorbraak van Römer als regisseur betekenen.

Thijs Römer heeft ongeveer zijn hele vriendenkring gevraagd om mee te spelen in de film. Samen met zijn vrouw Katja Römer-Schuurman en Tara Elders speelt hij de hoofdrol in zijn eigen film. Ook schoonzusje Birgit Schuurman komt nog even in beeld als stewardess. Het is een beetje jammer dat Thijs hiervoor heeft gekozen. Er valt niets aan te merken op de acteerprestaties van Katja en Thijs. Ze spelen hun rollen prima en het is een verademing om Katja eens de hele film lang zonder make-up te zien. Maar als je twee goede acteurs naast een actrice zet die de sterren van de hemel speelt, en echt van een acteerniveau hoger is, valt de rest meteen in het niet.

Tara Elders speelt Maddox, de geestelijk zieke dochter van Piet Veerman. Zij speelt haar rol met zoveel charme dat er toch nog een glimlach op het gezicht van de kijker tevoorschijn komt. Zij vormt één hart van het Wapen van Geldrop. De andere twee harten staan symbool voor de TBS-er John en voor Joke van Buren, die zojuist haar man heeft vermoord. Zij ontmoeten elkaar toevallig en besluiten om samen naar Geldrop te gaan. Het hele ‘waarom’ van deze roadtrip blijft in het midden. Waarom heeft Joke haar man vermoord? Het is moeilijk om sympathie te voelen voor een hoofdpersoon als het onduidelijk is wat haar gevoelens en motieven zijn. En wat is er gebeurd met Maddox waardoor ze zo is geworden? Het is duidelijk dat John heeft vastgezeten omdat hij pedofiel is. Maar moet daar elke keer als er een schattig kind in beeld komt weer de nadruk op gelegd worden? Dat is toch een beetje op het randje van wat je net wel of net niet kunt maken om in beeld te brengen.

En waarom ontmoeten deze drie mensen elkaar zomaar en waarom besluiten ze om, zonder elkaar te kennen, samen naar Geldrop te gaan? John komt uit Geldrop en wil terug om naar zijn oma te gaan. Maddox en Joke hebben geen doel in hun leven en gaan dus met hem mee. Dan volgt een lange reis van deze drie vreemde figuren. Over een paar details is jammer genoeg te weinig nagedacht. Ten eerste is de weg van Leidschendam naar Geldrop niet zover dat er twee keer overnacht moet worden. Ten tweede kom je, als je op weg bent naar Geldrop niet door Limburg en zul je onderweg de vreemde accenten die ze hebben nagespeeld in het hotel, ook niet tegenkomen. Jammer dat Thijs niet voor een verhaal heeft gekozen dat beter in elkaar zit, het succes is hem zeer gegund. Toch krijgt de film nog twee sterren, waarvan één voor de moeite en de andere voor Tara.

Eveliene Sanders

Waardering: 2

Bioscooprelease: 2 oktober 2008