Het zusje (2006)

Regie: Marco van Geffen | 10 minuten | korte film | Acteurs: Pien Belle, Max van Burg, Liesbeth Groenwold, Dominique Riebel

Wat meteen opvalt is het originele perspectief; alles wordt gefilmd vanuit Floortje’s perspectief, dat wil zeggen vanaf de grond, uit de kast of vanonder het bed of tafel. Dit is een slimme manier om je letterlijk mee te laten kijken en voelen in het leven van het meisje. Een andere manier is het gebruik van de focus. Iedereen behalve Floortje is uit focus gefilmd, en als ze wel scherp in beeld worden gebracht, zien we slechts de benen of voeten. Zo komen we bijna in de gedachtenwereld van het meisje terecht, die zich probeert af te sluiten van de buitenwereld, waardoor de verschrikkelijke gebeurtenissen in vlagen voorbij komen, en nooit geheel zichtbaar worden.

De film toont hoe een klein meisje dit soort gebeurtenissen meemaakt en dat verstoppen in de kast niet altijd genoeg is om je af te sluiten van ruziënde ouders en een eeuwig huilend zusje.

Floortje wordt mooi neergezet door de jonge actrice Pien Belle, die doordringend in de camera kijkt, stilletjes met haar barbie speelt en zich in de kast verstopt als ze niet gevonden wil worden. Veel emotie toont ze niet, maar we zien hier wel degelijk een getraumatiseerd en bang meisje, wat zichzelf het liefst onzichtbaar zou willen maken.

Aangenaam is de film zeer zeker niet. Er is geen moment rust of plezier, slechts (gedempt) geschreeuw of gehuil, ouders die het meisje negeren en niets meer. Er is ook geen muziek om het leed enigszins te verzachten. Op deze manier wordt de kijker hard met zijn neus op de feiten gedrukt: een meisje wordt na de geboorte van haar nieuwe zusje schandelijk verwaarloosd, en is ook nog eens (gedeeltelijk) getuige van de mishandeling van de nieuwe baby. Hier is geen mooi muziekje tegen opgewassen, hebben de makers gedacht.

In plaats van de gebeurtenissen letterlijk in beeld te brengen, gaat alles als een soort roes voorbij. Ook het treurige einde komt op deze manier in beeld, waardoor het langzaam maar pijnlijk duidelijk wordt wat er met Floortje gebeurt. Het geheel is indrukwekkend, maar hard. Goed gemaakt, maar niet fijn om te zien.

Ruby Sanders